БългарияПоследни новини

Кой е 20-годишният, хакнал НАП? (ВИДЕО)

20-годишният Кристиян Бойков, задържан за хакерската атака срещу сървърите на НАП не е толкова неизвестен. Познаваме го от телевизионния екран още от ученическите му години, когато той прониква в системата на Министерството на образованието и науката. 

Тогава репортаж за деянието му е излъчен в популярното предаване „Господари на ефира“. Тогава той е само на 18, но вече със завидни умения. 

„В репортажа той е представен като „добронамерен хакер“, тогава още ученик в Националната търговска гимназия (Пловдив), който сам се свързал с предаването“, каза днес по темата Явор Колев – началник на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП, който съобщи за ареста и обвиненията, които ще получи Кристиян.

В епизод на предаването от 2017 г. ученикът споделя, че за 1-2 часа е успял да пробие сайта на МОН, за да покаже колко са уязвими данните в него. Момчето допълва, че се заминава с т.нар. pen testing/website penetration testing (тестово проникване в уебсайтове) с цел да провери тяхната уязвимост. Кристиян показва пред камерата как може да влиза в различни файлове и да дава потвърждение от името на МОН или на РИО. Демонстрират това върху файл с учителски хорариуми и възнаграждения и с репортера се шегуват, че могат да увеличат учителските заплати преди решението на правителството. Показва нагледно и как с един клик може да промени средната оценка в дипломата на всеки завършил у нас.

В интервюто Кристиян добавя, че сигнализирал лично МОН за проблема и „като един доброжелателен гражданин изпълнява своя граждански дълг“. Повече от месец по-късно обаче проблемът не бил разрешен, затова се обърнал към „Господари на ефира“. МОН от своя страна тогава обявява, че ще покани ученика да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

Според визитките Бойков работи в TAD Group – компания за киберсигурност, която работи в България от 2016 година, но от прокуратурата уточняват, че фирмата няма връзка с действията на служителя й.

Все още няма информация за мотивите на Бойков, както и дали той е действал самостоятелно или в група, а дали настина е извършителят или каква е ролята му би трябвало да се докаже в предстоящия процес.

По-рано през деня ИТ специалисти са стигнали до профила на същия човек, изследвайки появили се в социалните мрежи данни от изтеклите файлове, съобщава „Дневник“.

Вчера в социалните мрежи сред различните коментари и реакции за изтичането на данни, беше разменяна и снимка, в която се виждаше потребителско име на евентуалния хакер.

Именно по него, експертите са достигнали вече до профила на Бойков. Снимката е била на част от т.нар. „lock“ файл, който е бил забравен в разпространените данни. Той показва информация от компютъра и потребителското име – Kpuccc. Според тях това е нетипично име и при търсене в интернет – показва, че го е използвал в различни хакерски форуми и в някои от тях е със снимката си.

Датата на lock файла е 11.05.2019 г. 11:49, което означава че данни са били теглени преди това и са отваряни в този момент.

От публично разпространяваните данни от изтеклите файлове няма данни, които да потвърждават и дали Бойков ги е разпратил до медиите този понеделник.

КРИСТИЯН ОБУЧАВАЛ СЛУЖИТЕЛИ НА ГДБОП

Задържаният за кибератаката срещу базата с данни на НАП е водел курсове за повишаване на уменията на служителите на ГДБОП по киберсигурност. Това разкриха адвокатите и юристконсултката на фирмата, в която работи 20-годишният Кристиян Бойков.

Пред медиите говориха Георги Стефанов и Любен Казанлиев, предава Нова тв. Те не скриха и подозренията си, че може да са понесли удар и от конкуренцията в бранша.

Според адвокатите няма доказателства, че въпросният хакер е точно Кристиян. Те твърдят, че „доброжелател“ от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи, с което да навреди и на компанията.

„Кристиян е най-удобното младо момченце. Обвинението срещу него е неясно, а той е твърде добър специалист, за да допусне грешка при подобна хакерска атака“, категорични бяха адвокатите на хакера. „Кристиян е човекът, който открива следи, но не оставя следи“, казаха за неговите способности защитниците.

Той е бил нает на работа през 2017 година в „Тад груп“. Кристиян е бил поканен да работи за компанията след репортажа по NOVA в „Господари на ефира“ преди две години, когато хакнал МОН. От фирмата останали впечатлени, лично юристконсултката го е издирила го и привлякла на работа. Решили, че е етичен и интелигентен, и трябва да стане част от екипа им.

Ако бъде освободен, ще остане на работа във фирмата за киберсигурност, категорични са от фирмата.

Според адвокатите му „доброжелател“ от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи и да навреди на компанията.

МНОГО НЕЗАДАДЕНИ ВЪПРОСИ

Едва ли за някого е тайна, че България изостава от европейските и световните тенденции за засилване на защитата срещу кибератаки. Първият въпрос, който никой не задава е трябвало да бъде повдигнат още преди две години. Защо след като от МОН разбират за уязвимостта на системата, не предприемат никакви действия за създаването на адекватна защита и трябва да се стига до телевизионни репортажи?

Защо ключово важна за гражданите информация като имена, ЕГН, здравноосигурителни данни са оставени незащитени?

Според хакера, написал писмата до медиите, такива течове на информация има от години – защо никой не предприема адекватни действия?

Вместо оправдания от управляващите, може би трябва да чуем отговори на тези въпроси и да видим реални действия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Повдигат обвинения на хакера, Борисов – възхитен

Подобни статии

Back to top button