БългарияНа Фокус

Има задържан за хакерската атака срещу НАП

Има заподозрян за хакерската атака срещу НАП и той вече е задържан, обяви началникът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП Явор Колев в ефира на НОВА. 

„Имаме заподозрян за хакерските атаки. Той беше задържан вчера следобед. Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”. 

По думите му са иззети негови лични вещи, които доказват съпричастността му към кибератаката.

„Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП.  

Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

Припомняме, че от съобщенията на хакера се подразбира, че извършителят на деянието не живее в България, самите имейли са изпратени от руски домейн, а за родителите на съпругата му се казва, че живеят у нас. 

„МВР разполага с огромен ресурс, със специалист – психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на „Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев.

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Анонимният хакер проговори отново

Подобни статии

Back to top button