БългарияНа Фокус

Повдигат обвинения на хакера, Борисов – възхитен

Софийска градска прокуратура задържа за 72 часа хакера Кристиян Б., на 20 години, пробил системата на НАП, обвини го, че неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, като не е ясно от кой момент той е започнал действията си.

Досъдебно производство е започнало с първото действие по разследването – разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства от разследващ полицай при ГДБОП.

Разследването е стартирало след извършени спешни оперативно издирвателни мероприятия от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР.

В хода на тези действия и със съдействието на „Информационно обслужване“ АД е установено, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла.

В резултат на издирването и компютърно – разузнавателни действия е установено, че потребителското име се ползва от Кристиян Б. – на 20 години от Пловдив.

На 16.07.2019 г. служители на ГДБОП са установили, че Кристиян Б. се намира на работа в офис на фирма в София, където е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Същият е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи.

Действията на Кристиян Б. нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи.

Извършени са претърсвания и изземвания в офиса на фирмата, където е открит Кристиян Б., както и в дома му в София и в Пловдив. При тези действия са иззети компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и 2 бр. мобилни телефони. Назначени са технически и компютърни експертизи, разпитват се свидетели.

Събраните до момента доказателства срещу хакера са оценени от Софийска градска прокуратура като достатъчни, за да обосноват привличането на Кристиян Б. към наказателна отговорност за престъпление.

Днес, 17.07.2019 г., Кристиян Б. е обвинен в това, че от неустановена дата до 15.07.2019 г. в София неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

Софийска градска прокуратура е разпоредила задържането на хакера за срок до 72 часа.

БОРИСОВ СЪЖАЛЯВА, ЧЕ ХАКЕРЪТ НЯМА ДА РАБОТИ ЗА ДЪРЖАВАТА
Задържаният за пробива в НАП е образован и кадърен младеж, който просто е искал да докаже публично уменията си, стана ясно от коментара на премиера Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. Борисов не скри възхищението си от способностите на хакера и съжали, че не е бил привлечен по-рано да работи за държавата.

„Уникален е! Да докажеш, че имаш умения! Имаме уникални деца, защото той е младеж. Имаме истински вълшебници. Те са много млади и много кадърни. Такива киберзащити…, че ако той работи за държавата…!“, възкликна министър-председателят в началото на правителственото заседание.

Той коментира темата по повод отпуснатите на БАН 5 млн.

„Образованието ни става все по-добро, особено в сферата на ИТ технологиите“, заключи министър-председателят. 

„Много е важно за такива хора, като задържания вчера, да имаме възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват и службите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения“, смята премиерът.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Има задържан за хакерската атака срещу НАП

Подобни статии

Back to top button