Последни новиниСвят

Медии предричат разпад на Великобритания

Може ли Брекзит, който се оказа прекалено голяма хапка както за ЕС, така и за Великобритания, да доведе до разпадането на Обединеното кралство? Според някои британски медии отговорът е „да“, а причината – новоизбраният премиер на страната Борис Джонсън, който ще финализира Брекзит на 31 октомври независимо от всичко. 

„Великобритания е далеч по-важна от вашия твърд Брекзит, Борис Джонсън“, с това заглавие излезе  редакционна статия в британския вестник „Индипендънт“ по повод политиката на новия британски премиер, който заяви, че е готов на Брекзит без сделка с ЕС.

Бившият министър-председател Дейвид Камерън веднъж отбеляза, че съюзът между Англия и Шотландия е за него далеч по-важен от въпроса за Брекзит. Джонсън също трябва да осъзнае тази истина, продължава статията, която предупреждава, че Великобритания е на път да последва съдбата на бившата Югославия, от която в крайна сметка остана само Сърбия. По същият начин Великобритания е на път да се превърне в Англия плюс Уелс – а след време, без съмнение, само Англия, предупреждава в. „Индипендънт“, цитиран от БТА.

Със скоростта, с която се развиват нещата, Джонсън ще трябва да се радва, ако успее да си запази Корнуел – ако изобщо заема премиерския пост по това време. Той може да се окаже последният премиер на Великобритания, която самият Джонсън обича да нарича „най-успешния политически и икономически съюз в историята“ – и това ще е, до голяма степен, по негова вина.

За опасността от разпадане на Обединеното кралство предупреждава и редакционната статия на британския в. „Гардиън“. Джонсън не иска да бъде видян да посещава Париж, Берлин и Брюксел, молейки за нови условия за Брекзит – целта му е да накара европейците да се изпотят, дори на цената на спад на курса на лирата.

Въпреки това той даде приоритет на посещението в Шотландия още в началото на мандата си – което не печели никакви политически дивиденти. В най-добрия случай срещата му с лидерката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън може да ограничи щетите. Но склонността на новия британски премиер да приеме Брекзит без споразумение подкопа доверието към торите в Шотландия. Срещата му с шотландската първа министърка Никола Стърджън едва ли беше по-лесна.

Очевидно Джонсън направи това посещение, защото не можеше да си позволи да не отиде. През 2016 г. шотландците гласуваха масово за напускане на ЕС – но малцина представители на централните власти приеха насериозно вероятното отражение на Брекзита върху Шотландия. Джонсън, също като повече поддръжници на напускането на ЕС, никога не мисли особено много за Шотландия, нито за Ирландия. Но по време на кампанията за избиране на нов премиер стана кристално ясно, че в Консервативната партия има мнозина, които не се интересуват дали Великобритания ще остане цяла, стига да напуснат ЕС.

Изглежда дори Джонсън разбира сега, със закъснение, какво е заложено на карта – макар че, в типичния си стил, няма никакъв план за справяне с проблема, отбелязва в. „Гардиън“.

Освен предизвикателството към ЕС, Борис Джонсън се готви и за радикален „тръмпистки“ завой в икономиката, който вещае край на годините на икономии, отбелязва френският в. „Монд“, припомняйки негово изявление, че „напускането на ЕС е голяма икономическа възможност да направим неща, които от десетилетия нямахме правото да правим“.

Подобен проект, който предвижда намаляване на данъците, инвестиции в транспорта, високоскоростния интернет, болници и училища, разрешаване на генномодифицираните организми и създаване на свободни икономически зони, се пропагандира от години насам от поддръжници на Брекзит, мечтаещи за „световна Великобритания“. Притеснените от подобен проект негови противници обаче го определят като опит за създаване на „Сингапур-на-Темза“, отбелязва в. „Монд“.

Собственикът на „ТАД Груп“ бе задържан на Летище София

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button