Последни новиниСвят

НОВО НАПРЕЖЕНИЕ: Блокираха жп транспорта в Хонконг

Стотици протестиращи в Хонконг блокираха във вторник жп транспорта в сутрешния час пик.

Поредната антиправителствена кампания предизвика хаос в транспорта и принуди стотици хора да потърсят алтернативен превоз. Бившата британска колония, която беше върната на Китай преди 22 години, е обхваната от най-тежката политическа криза за последните десетилетия.

Вече два месеца продължава недоволството заради потъпкването на демокрацията в Хонконг. 

Последният масов протест в мегаполиса се проведе в неделя. Товага стотици граждани на Хинконг излязоха по улиците, облечени по традиция в черни тениски, за да изразят недоволството си срещу управлението на полуавтономния град. 

Отново обаче се стигна до сблъсъци с полицията, която направи опит да разпръсне събралото се множество със сълзотворен газ и гумени куршуми. На следващия ден жителите на Хонконг се събудиха сред отпадъци, залели целия град в следствие на протеста.

Високопоставени китайски представители призоваха насилието да спре и още веднъж изразих подкрепата си към управника на Хонконг Кари Лам.

Недоволството на хонконгци започна преди седмици заради проектозакон, с поред който подсъдими могат да се екстрадират в Китай и дам да бъдат съдени, а според недоволните – и репресирани. Спорният закон беше оттеглен, но протестната енергия продължава.

Медии предричат разпад на Великобритания

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button