Любопитно

Най-добрите храни за старт на деня

Всички храни осигуряват енергия. Въпреки това, всички те го правят по различни начини и някои са по-устойчиви от други.

Може да се ободрите след кафето и поничката с глазура на път за работа, но до 11 сутринта вероятно ще разберете, че не сте направили правилния избор. Овесените ядки, горските плодове и яйцата, вероятно са по-подходящи, за да имате сили до обяд.

Защо някои храни сриват енергията ми?

Обикновено ще видите този ефект при храни с високо съдържание на захар. Пълните със захар напитки, сладкиши, понички и зърнени храни не са най-добрите храни за ядене сутрин, ако искате да предотвратите енергийни сривове. Тези храни, особено ако не ги комбинирате с протеини, мазнини или фибри, бързо ще въведат големи количества захар в кръвта ви. Вашето тяло трябва да я преработи със скорост, която не е оптимална. Може да се чувствате добре в началото, но сривът, който следва, вероятно ще ви накара да почувствате глад след кратко време. Това също обяснява защо е лесно да преяждате през целия ден, ако ядете предимно храни с високо съдържание на рафинирана захар.

Какви храни ще ме държат енергични през целия ден?

Сложните въглехидрати, протеините, мазнините и фибрите са вашите най-добри приятели. Ето списък на някои от най-добрите храни от тези групи, които да ви поддържат през целия ден:

Черен дроб

Макар и не толкова бляскав, черният дроб е пълен с полезни хранителни вещества. По-специално, това е витамин Б12, който е от решаващо значение за подпомагане на тялото ви да преобразува храната в енергия. Също така е от решаващо значение за производството на червени кръвни клетки, което ви помага да се захранвате през деня.

Овесена каша

Овесената каша е сложен въглехидрат, пълен с фибри. Фибрите помагат за забавяне на усвояването на въглехидратите, предотвратявайки огромен прилив на захар. Предотвратявайки пик, вие доставяте на тялото си енергия с много по-стабилно темпо. Можете направите още по-добре, duf разбъркате малко протеин на прах или го съчетаете с малко яйца и плодове, за да засилите този ефект още повече.

Яйца

Яйцата са толкова лесен и бърз източник на протеини. Вероятно ще се почувствате много по-добре, като започнете почивния си ден с малко яйца, плодове и пълнозърнест тост, вместо с купа захарни зърнени храни. Това е така, защото те са много по-засищащи благодарение на съдържанието на протеини и мазнини, като съдържат шест грама протеин и пет грама мазнини на яйце. След като ядете яйца като основно ястие или дори само като гарнитура, е много по-малко вероятно да посегнете към сладко по обяд.

Всеки път, когато закусвате нещо като мъфин, винаги може да го комбинирате с кисело мляко, както и с яйце или малко бекон, за да повишите ситостта и да предотвратите дисбаланс на кръвната захар.

Горски плодове

Ако сте любители на сладкото, горските плодове вероятно не са първото нещо, за което се сещате. Те обаче могат да ви бъдат полезни. Те са едни от плодовете с най-ниско съдържание на захар и също така имат антиоксидантни свойства. Малини, боровинки, ягоди и други са чудесен избор за добавяне към всяко ястие. Те няма да претоварят тялото ви с големи количества захар, които то трудно преработва. Високото съдържание на фибри им помага да правят това още по-ефективно.

Ако често се борите с глада и се чувствате мудни през целия ден, опитайте се да промените диетата си. Ако установите, че ядете много сладкиши, особено за начало на почивния ден, може би е време да въведете повече протеини, здравословни мазнини и фибри в ежедневната си диета, за да помогнете на тялото ви да обработва енергията по по-ефективен начин. 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Антибиотиците могат да запазят някои вредни бактерии живи

Подобни статии

Back to top button