На ФокусПоследни новиниСвят

Мецола: Не мога да повярвам, че България и Румъния все още са извън Шенген

При пристигането си за срещата на върха на ЕС, председателят на Европейският парламент (ЕП) Роберта Мецола заяви, че не може да повярва, че през декември 2023 г. „все още продължаваме преговорите за присъединяването на българските и румънските граждани към Шенген“.

„Това е историческа среща за всички нас. Станахме свидетели на безпрецедентни случаи, като пандемията с COVID-19 и след това руската инвазия в Украйна“, заяви Мецола.

„Днес постигнахме единодушие по реформите в електроенергийния сектор. Разбрахме, че разширяването на европейското пространство е нужно. Украйна трябва да получи морална, политическа и финансова подкрепа, която заслужава, като всички ние се нуждаем от сигурност. Същото се отнася до Молдова, Грузия и БиХ“, добави председателят на ЕП.

„Също така бихме искали, и го казвам на всеки Европейски съвет, решение за Шенген за Румъния и България.. Не мога да повярвам, че сме тук през декември 2023 г., а все още продължаваме преговорите за присъединяването на българските и румънските граждани към Шенген”.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Путин: Ще има мир с Украйна, когато постигнем целите си

Подобни статии

Back to top button