На ФокусПоследни новиниСвят

Путин: Ще има мир с Украйна, когато постигнем целите си

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че мирът с Украйна е възможен само след като Москва постигне целите си в продължаващия близо 2 години конфликт, предаде АФП.

„Мир ще има, когато постигнем целите си. Те не се променят. Ще ви припомня за какво говорихме – за денацификация и демилитаризация на Украйна и за нейния неутрален статут“, каза Путин по време на пресконференцията си в Москва.

Когато през февруари 2022 г. Путин стартира военните си действия в Украйна, той поиска „денацификация“ на прозападната си съседка. Той също така поиска „демилитаризация“ на Украйна, която в момента отблъсква нападението на Русия.

„Що се отнася до демилитаризацията, те не искат да преговарят, така че ние сме принудени да предприемем други мерки, включително военни“, заяви руският държавен глава.

Руският президент допълни, че страните са се договорили за това по време на преговорите в Истанбул, но впоследствие Украйна се е отрекла от споразуменията.

„Или се договаряме, или трябва да решим въпроса със сила“, подчерта той.

Путин заяви, че Русия е разположила над 600 хил. руски военнослужещи в Украйна, почти 2 години след като нареди на войските си да превземат столицата Киев.

Смята се, че Киев и Москва са претърпели огромни загуби след месеци на мащабни военни действия, а САЩ твърди, че около 315 000 руски войници са били убити или ранени.

Владимир Путин добави, че около 244 000 мобилизирани войници понастоящем са разположени на територии в Украйна, които се контролират от руските сили.

Запитан какво мисли по въпроса с Олимпийските игри и отказа им да допускат руските състезатели, руският президент предупреди, че Международния олимпийски комитет (МОК) може да „погребе олимпийското движение“.

Путин обвини МОК, че заплашва олимпийското движение, като налага правила за руските спортисти за Игрите в Париж през 2024 г.

„Ако продължават да действат по този начин, те ще погребат олимпийското движение“, отбеляза той, без да даде ясен отговор дали руските атлети трябва да отидат в Париж, където могат да се състезават като неутрални, ако не демонстрират публично подкрепа за украинската офанзива на Москва.

Путин обвини спортните служители, че действат „под натиска на западните елити“.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

ЕК отблокира 10 млрд. евро за Унгария в опит убеди Орбан да одобри нова помощ за Украйна

Подобни статии

Back to top button