На ФокусПоследни новиниСвят

Международният наказателен съд иска да издаде заповед за ареста на Нетаняху

Международния наказателен съд издаде заповед за ареста на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Газа, предаде АФП.

МНС също иска заповеди за арест срещу трима водещи ръководители на Хамас за предполагаемата им роля в атаките на 7 октомври в Израел. Това са Яхя Синуар, Мохамед Дейф, командир на бригадите „Ал Касем“ и политическия лидер на групировката Исмаил Хания. Обвиненията срещу Синуар, Хания и Дейф включват „унищожаване, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане“.

Израел и САЩ не са членове на МНС. Въпреки това МНС твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани от основополагащите принципи на съда през 2015 г., допълва CNN.

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват „причиняване на изтребление, причиняване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено атакуване към цивилни в конфликт“, каза Хан пред Аманпур.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Раиси вероятно е загинал – ОБОБЩЕНИЕ

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button