BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Раиси вероятно е загинал – ОБОБЩЕНИЕ

Иранските медии съобщиха тази сутрин, че иранският президент Ебрахим Раиси е загинал след като хеликоптерът му се е разбил в планински район на страната. Тази информация не е официално потвърдена.

Ето какво е известно до момента за инцидента.

В понеделник иранските медии обявиха, че Раиси е починал след като хеликоптерът му се е разбил, въпреки че все още няма официално потвърждение.

„Президентът на Ислямска република Иран, аятолах Ебрахим Раиси, претърпя инцидент, докато служеше и изпълняваше дълга си за народа на Иран, и беше мъченически убит“, заяви местната информационна агенция Mehr, като новината беше съобщена и от други медии.

В неделя иранската държавна телевизия съобщи, че хеликоптерът, превозващ Раиси, е претърпял инцидент в района на Джолфа в провинция Източен Азербайджан при лоши метеорологични условия.

Според официалната информационна агенция IRNA инцидентът е станал в планинската защитена горска област Дизмар, близо до град Варзаган.

Рано на 20 май ръководителят на иранския Червен полумесец Пирхосейн Куливанд заяви, че спасителните екипи са открили хеликоптера и се насочват към мястото.

Държавната телевизия съобщи, че „засега“ няма признаци на живот на мястото на катастрофата.

Местните медии споделиха множество снимки на това, което изглеждаше като останки от хеликоптера.

По-рано Раиси откри заедно с азербайджанския си колега Илхам Алиев проект за изграждане на язовир на границата между двете страни.

Министърът на вътрешните работи на Иран Ахмад Вахиди описа инцидента като „твърдо кацане поради метеорологичните условия“.

Конвоят на Раизи се състоеше от три хеликоптера, включително два, които се приземиха благополучно в северозападния град Табриз.

Вахиди заяви, че е било „трудно да се установи връзка“ с третия хеликоптер, който е превозвал Раиси.

Според информационната агенция IRNA на борда е бил и външният министър Хосейн Амир-Абдоллахиан, както и губернаторът на Източен Азербайджан и главният имам на провинцията.

По данни на Червения полумесец в издирването участват общо 73 спасителни екипа, а IRNA съобщи, че се използват кучета за търсене и дронове.

В района са изпратени и военни заедно с Революционната гвардия и полицията, заяви началникът на щаба на армията Мохамед Багери.

Спасителните екипи на Червения полумесец бяха видени по държавната телевизия да се движат по стръмен склон, докато се опитваха да се приближат до мястото на хеликоптера в условията на гъста мъгла.

Какво ще се случи в случай на смърт на Раиси?

Съгласно иранската конституция вицепрезидентът Мохмад Мохбер би трябвало да поеме президентските функции, ако смъртта на Раиси бъде официално потвърдена.

След това в рамките на 50 дни ще бъдат организирани президентски избори, съгласно конституцията на Иран.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

САЩ: Скопие да спазва Преспаспанското споразумение

Подобни статии

Back to top button