На ФокусПоследни новиниСвят

Външният министър на Гърция: Преспанското споразумение не може да се променя едностранно

Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис заяви, че Преспанското споразумение е международно ратифицирано споразумение и не може да бъде променяно или преразглеждано едностранно.

В сутрешно интервю за гръцкото радио „Talk radio 98.9“ ръководителят на гръцката дипломация посочи, че „в този момент има въпрос, възникнал след изборите в Северна Македония“, но също така подчерта, че те със сигурност уважават изборните резултати.

„Това, което винаги подчертаваме, е, че независимо от различията, идеологическите и политическите различия, които новото политическо ръководство може да има според Преспанското споразумение, това е международен договор, който е ратифициран. Страните не го променят или преразглеждат едностранно. Той представлява много основна точка, върху която се градят международните отношения на Северна Македония. Разбира се, Европейският съюз оценява въпросите от Преспанското споразумение и неговото пълно и последователно прилагане и затова смятам, че политическото ръководство на Северна Македония. ще направи оценка на тези въпроси и ще се съобрази с изискванията от Преспанското споразумение“, посочи Герапетритис.

Герапетритис добави, че Гърция от своя страна следва последователното прилагане на Споразумението и напомни, че „днешното правителствено мнозинство като опозиция някога посочи сивите точки на Споразумението“.

„За мен е важно да спазваме договорените неща, не защото сме съгласни с договореното, а защото това е споразумение за приемственост и стабилност и в никакъв случай не можем да създаваме едностранна рамка, върху която да градят политически кариери“, посочи ръководителят на гръцката дипломация.

Герапетрис категорично отрече появилите се в гръцките медии информации, че е участвал в изготвянето на Преспанския договор, като отбеляза, че не е знаел нито ред от текста, преди да бъде огласен.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Раиси вероятно е загинал – ОБОБЩЕНИЕ

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button