ЛюбопитноПоследни новини

Музей в Германия показа гроба на истинската Снежанка

Германски музей показва необичаен експонат в колекцията си – надгробният камък на баронеса Мария София фон Ертал, за която се смята, че е първообразът на Снежанка от популярната приказка на Братя Грим, пише Би Би Си.

„Историята на Мария София е ядрото на Снежанка и на написаното от Братя Грим“, категоричен е директорът на музея в Бамберг Холгер Кемпкенс.

Баронесата е родена и израстнала в двореца в Лор ам Майн, който се намира на около 100 км от Бамберг. Нейната история е била изключително популярна в началото на XIX в. Според Кемпкенс, Братя Грим са почерпили вдъхновение от местната баронеса, тъй като по това време живеели на около 50 км от нейното родно място. Много историци през годините откриват необичайни и много точни паралели между историите на Снежанка и на Мария София вон Ертал.

Баща й, благородник с името Филип Кристов фон Ертал, се жени повторно след смъртта на съпругата си. Мащехата, подобно на тази на Снежанка, била изключително властна и зла жена. Лор е град, който е известен с производството на стъкло и огледала. Бащата на София бил собственик на фабриката за огледала, откъдето идва и идеята за омагьосаното огледало в приказката. До ден днешен в местния музей се пази едно от тези огледала, за което се смята, че е „огледалото на Снежанка“.

В приказката има страшна гора в близост до дома на Снежанка – гората извън пределите на Лор била изключително опасна, защото там живеели обирджии. Снежанка трябвало да бяга през седем хълма преди да стигне къщичката на седемте джуджета, която се намирала близо до мина. В близост до Лор наистина има мина, до която се стига през седем хълма.

За жалост животът на Мария София нямал толкова щастлив край като в приказката – жената ослепяла в много ранна възраст и починала на 71 години в манастир. Нейният надгробен камък бил поставен в двора на стара църква в Бамберг. Фактът, че има такава плоча означава, че погребаната е била със знатно потекло, тъй като по това време жените не получавали надгробни камъни. Църквата била срината, а камъкът – преместен в местна болница, основана от брата на баронесата. По-късно била прибрана от местно семейство, което я реставрирало и я дарило на музея в Бамберг.

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button