Последни новиниСвят

ПРЕГРЯВАНЕ: Стотици арестувани в Хонконг

Седмици наред жителите на Хонконг протестират срещу управлението на мегаполиса, който има широка автономия след като бившата британска колония бе върната на Китай. Докато през седмиците до сега се стигаше най-много до сълзотворен газ и гумени куршуми, за да бъде отблъснато множеството от хора на митингите, днес се стигна до масови арести.

Полицията в мегаполиса съобщи, че 148 души са били арестувани по време на битки с протестиращи предния ден, което е най-големият брой задържани за ден, откакто преди два месеца започнаха мащабните продемократични протести, предаде БГНЕС.

„По време на операцията вчера полицията арестува 148 души, сред които 95 мъже и 53 жени, на възраст между 13 и 63 години“, се казва в полицейско изявление.

В понеделник сутринта несъгласните със законопроекта за екстрадиция парализираха всички транспортни комуникации в Хонконг, включително движението на експресните влакове за международното летище.

Малко по-късно в седем района на града започна акция на гражданско неподчинение. Успоредно с протестите се проведе и стачка на 500 000 служители от бизнессектора. Към нея се присъединиха авиодиспечерите и представителите на киноиндустрията и културните институции.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разгони демонстрантите, които обкръжиха един полицейски участък и започнаха да хвърлят камъни по служителите на реда. Протестите и сблъсъците със силите на реда продължават в целия град. Хиляди демонстранти са превзели пътищата и мостовете и на практика са блокирали автомобилния транспорт.

Масовите протести в Хонконг не стихват вече втори месец. През последните две седмици те са съпроводени с ожесточени сблъсъци между демонстрантите и силите на реда. 

Болшинството родители нямат представа как да хранят децата си

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button