БългарияНа Фокус

„НАП тая вечер си заминава“ и още от новите доказателства по делото

Апелативната специализирана прокуратура показа нови доказателства по делото за кибератаката срещу НАП. Сред тях са свидетелски показания, както и скрийншотове от чатове, в които участват служители на „ТАД Груп“. 

Извършеното престъпление разкрива изключително висока степен на обществена опасност предвид настъпилите вредни последици и други отегчаващи обстоятелства. От сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи„, се казва в съобщението на апелативните спецпрокурори. 

Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура считат, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права.

В извадките от свидетелски показания единот разпитаните казва, че обвиняемият в кибертероризъм Кристиян Бойков в чат е споменавал, че иска да хакне всчики домейни на НАП, издирвал е IP адресите на сървърите на агенцията. След като ги получил, написал :“ей, сега ще видите какво ще стане, момчета“ в група с над 50 участника в секретното чат приложение „Телеграм“.

„Искам да поясня, че Кристиян ни задължаваше мен и З да правим снимки на откритите уязвимости на сайтовете и да ги пазим. Това се правеше от една страна, за да се докаже на клиента, че действително има уязвимост, а от друга страна Кристиян впоследствие експлоатираше тази уязвимост, като записваше различни бази данни на външен хард диск. Кристиян колекционираше бази данни от различни сайтове, като ги записваше на диска с имената на сайтовете. Кристиян записваше базите данните на клиентите, с които имахме сключен договор, но без тяхно съгласие“, казва един от свидетелите. 

Лично Бойков се хвалил, че е продвал незаконно съхраняваните данни от различни сайтове в един хакерски форум Raid Forums. По-късно предполагаемият извършител на атаката срещу НАП отново се похвалил, че свалил голяма база данни, съдържащи номера на автомобили и ЕГН-та. 

„Искам да уточня, че за въпросния хард диск и съдържащата се в него информация знаеха всички служители на фирмата, които работеха там към датата на моето постъпване. Този хард диск непрекъснато стоеше у Кристиян Бойков. Носеше в раницата си като идваше на работа, виждал съм го да го вади оттам като идва и да го прибира в раницата преди да си тръгне“, казва още свидетелят. 

Същият разпитан служител на „ТАД Груп“ разказва, че Кристиян Бойков го обучавал как да хаква сайтове. 

Друг от разпитаните потвърждава информацията на първия свидетел и допълва: 

„Искам да поясня, че докато работех в ТАД ГРУП ЕООД Кристиян Бойков изготви списък с най-големите български сайтове по потребителски посещения в интернет, до които да се осъществи достъп без знанието и съгласието на собствениците му. Аз лично не съм виждал този списък, само
съм чувал за него да говорят Кристиян и Иван.“

В извадките от текстовите съобщения в „Телеграм“ се вижда, че на 22.03.2019г Бойков пише „Започваме“ и в последствие допълва „Ае да думкаме нап“.

В публикуваните доказателства пише още, че в чата на 14.04.2019г. има публикация от Бойков „НАП тая вечер си заминава“.

В същата група има установена чат комуникация с дата 03.11.2018г., в която Бойков
пише „Имам достъп до вътрешната система на застрахователна компания 4“, на която Иван Тодоров отговаря „Значи да ги гоним за тестове ако не, в новините“.

От чатовете, приложени към предоставените от прокуратурата доказателства, става ясно, че са били хаквани и бази данни на различни застрахователни дружества. Може да се направи предположение, че от една страна те са продавани, а от друга – дружествата изнудвани. 

В чат, в който участва собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, той пише „ Ще свалям правителството хаха“. 

Вижте всички публикувани доказателства тук:

Застрахователни дружества

Разпити резюме

Справка телеграм

Тодоров

Кой е виновен за инцидента на водна пързалка?

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button