БългарияНа ФокусПоследни новини

Нападателят на Пендиков обвинен за нападение поради национална и етническа омраза

Охридската прокуратура повдигна обвинение на нападателя на Християн Пендиков, който бе пребит в града на 19-ти януари. В обвинителния акт ясно се посочва, че става въпрос за нападение поради национална и етническа омраза. 

„Обвиняемият, заедно с още едно лице, което засега остава неизвестно, поради национална и етническа принадлежност, е нанесъл тежка телесна повреда“, пише още в обвинителния акт

В документа подробно е описано как извършителят на престъплението е отишъл на масата в кафенето, където е бил Пендиков и му „направил забележка защо се обявява за българин“. На излизане от заведението, докато Пендиков отивал към колата си, обвиняемият с още едно лице са го нападнали и удряли с крака и ръце по главата и тялото и по този начин са му нанесли тежка телесна повреда, признават още от прокуратурата в Охрид.

Оттам уточняват, че „обвиняемият до момента мълчи“, но от прокуратурата са установили всички обстоятелства, за които има очевидци, снимки и видеозаписи.

Наблюдаващият прокурор е поискал удължаване на мярката срещу обвиняемия, защото има опасност той да се укрие.

От прокуратурата в Охрид продължават да издирват и втория участник в нападението.

Пендиков е секретар на местното българско сдружение в Охрид. След побоя той бе прехвърлен с правителствен самолет „Фалкон“ и приет за лечение в София, където му бе направена операция. МВР обеща охрана за Пендиков, а Министерството на външните работи осигури апартамент за него и майка му. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

След побоя: България предоставя жилище на Християн Пендиков

Подобни статии

Back to top button