На ФокусПоследни новиниСвят

Зеленски: Русия ще загуби, победата ни ще промени света

Зеленски заяви, че е дошъл от името на "смелите", които са "в окопите под вражеския артилерийски огън".

Президентът Володимир Зеленски призова съюзниците на Киев да осигурят „необходимите оръжия“, за да спрат руската инвазия, по време на посещението си във Великобритания, съобщиха от президентството на Украйна.

Зеленски отправи призив за „бойни самолети за Украйна“. Той подчерта, че е важно „Украйна да получи необходимите оръжия от съюзниците, за да спре руското настъпление и да освободи всички временно окупирани украински територии“, се казва в изявление на президентството след срещата на украинския президент с британския министър-председател Риши Сунак.

Британските законодатели аплодираха дълго президента при обръщението му към британския парламент по време на рядкото му посещение в чужбина, съобщава АФП.

Обръщайки се към членовете на долната и горната камара на парламента в старинната зала „Уестминстър“, Зеленски благодари на Великобритания за подкрепата и обеща, че „свободата ще победи“. Зеленски похвали Борис Джонсън за това, че е помогнал за обединяването на международната общност зад Украйна, когато това е изглеждало „невъзможно“, предаде „Дейли мейл“.

Президентът подари на председателя на парламента Линдзи Хойл каска, подписана от един от киевските пилоти, и призова Обединеното кралство да предостави своите „мощни“ самолети – след като Сунак обяви, че Великобритания ще обучи силите как да ги управляват.

„Ние знаем, че Русия ще загуби. Наистина знаем, че победата ще промени света“, каза той.

Зеленски заяви, че е дошъл от името на „смелите“, които са „в окопите под вражеския артилерийски огън“.

„Дойдох тук и застанах пред вас от името на смелите, от името на нашите военни герои, които сега са в окопите под вражеския артилерийски огън, от името на нашите въздушни артилеристи и всеки защитник на небето, който защитава Украйна от вражески самолети и ракети, от името на нашите танкисти, които се борят за възстановяване на украинските граници, от името на нашите наборници, които сега се обучават, включително и тук, във Великобритания. Благодаря ти, Великобритания. Лондон е на страната на Киев от първия ден, от първите секунди и минути на пълномащабната война, Великобритания, вие протегнахте ръка за помощ, когато светът все още не беше разбрал как да реагира. Борис, ти накара другите да се обединят, когато това изглеждаше абсолютно невъзможно. Благодаря ти“, добави украинският президент.

Той ще използва изненадващата си визита и за да се срещне с някои от украинските си войници, които се обучават във Великобритания.

Днес Сунак обеща допълнителна военна подкрепа за Украйна, включително – от решаващо значение – обучение на украински пилоти на изтребители. Това би могло да проправи пътя на украинските сили да летят със сложни изтребители по стандартите на НАТО – ключово искане на Зеленски.

Тази сутрин Великобритания също така обяви нов кръг от санкции срещу руските военни и елита на Кремъл в опит да затегне допълнително икономическия натиск върху режима на Владимир Путин.

През последните шест месеца в Обединеното кралство са обучени около 10 000 украински новобранци. Първите военнослужещи пристигнаха във Великобритания миналата седмица, за да се научат да командват танкове „Challenger 2“, след решението на министър-председателя да предостави комплекта.

Тази сутрин министърът на външните работи Джеймс Клевърли представи нов пакет от санкции, насочени към шест компании, предоставящи военно оборудване за продължаващите бомбардировки на Русия над Украйна. Сред тях са производителят на безпилотни апарати, използвани за унищожаване на украински бойни машини, компания, произвеждаща части за руски хеликоптери, и софтуерна фирма, занимаваща се с военна авиация. Санкции бяха наложени и на група, свързана с Путин чрез непрозрачни финансови мрежи. Тя включва пет лица, свързани с луксозните резиденции на руския президент, включително „Двореца на Путин“ на стойност 100 милиарда рубли и неговата дача край езерото. Клевърли заяви: „Украйна показа на Путин, че няма да се разпадне под неговата тиранична инвазия. Не можем да му позволим да успее. Трябва да увеличим подкрепата си. Решен съм, в съответствие с нашите закони, че Русия няма да има достъп до активите, които сме замразили, докато не прекрати веднъж завинаги заплахите си за териториалния суверенитет и целостта на Украйна“.

Обединеното кралство също така ще предложи програма за междинно обучение на украински морски пехотинци и обеща „незабавен прилив“ на военно оборудване, включително оръжия с по-дълъг обсег на действие.

Въпреки че Великобритания разполага с изтребители F-35 и Typhoon, по-вероятно е на Украйна да бъдат доставени по-старите изтребители F-16, които се експлоатират широко от други държави от НАТО, ако западните лидери се съгласят с исканията на Зеленски.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Зеленски на посещение във Великобритания да търси военна подкрепа

Подобни статии

Back to top button