ЛюбопитноПоследни новини

История за ИСТИНСКАТА красота и „НАЙ-ГРОЗНАТА“ жена живяла някога!

Мери Ан Бивън. Това е името на сочената като най-грозната и отвратителна жена живяла някога, печелила е и конкурс за грозота. Преди обаче да я съдите и нарицавате си спомнете, всяка история има поука… 

Родена е в Лондон през 1874г., работила е като медицинска сестра, а на 29-годишна възраст се омъжва за съпруга си Томас Бивън, с когото имат 4 деца. Когато Томас умира през 1914г.

След смъртта му обаче, Бивън получава първите симптоми на заболяване, на което се дължи и нейният „грозен” външен вид. То се нарича акромегалия – заболяване, причинено от свръхпроизводство на хормона соматотропин от хипофизата – най-често (около 90 %) от доброкачествен хипофизен тумор – аденом, който продуцира самостоятелно и неконтролируемо хормона – след завършването на растежа на индивида.

Проявява се в нарастване на крайни части на тялото (длани, стъпала, пръсти, нос, челюсти), както и смущения в зрението. Развиването на симптомите й е съпроводено с болезнена мигрена и болки в мускулите. Въпреки физическия дискомфорт, който изпитва Мери Ан, тя била самотна майка и трябвало да работи на три места, за да може да осигури на децата си препитание.

Дори и да жертва достойнството си за това. И точно тогава, в този труден за нея момент, тя научава за странен конкурс за жени, който дава голяма парична награда на победителката. Конкурсът е за „Най-грозната жена на света”. И тъй като е притисната от обстоятелствата, а заболяването и се развива все по-осезаемо, тя се явява на състезанието и го печели. Започва да работи в цирка, където на регулярни турнета Мери Ан обикаля Великобритания и САЩ.

Това остава и професията й, с която помага на децата си до нейната смърт на 26 декември, 1933г. Това не е история за красотата, не е история за грозното, това е история за една майка, готова да жертва собственото си достойнство, за да осигури на децата си.. достоен живот. Една жена, която намира сили да се бори със своето заболяване въпреки трудните времена в прехода между 19 и 20 век.

Вдъхновение. Друго не можем да кажем за тази жена, към днешна дата болестта й е лечима и може да бъде овладяна. 

Ако статията Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още любопитни материали цъкнете ТУК.

 

https://bulletin.bg/bliznachkite-olsan-shokirat-vida-si/

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button