БългарияНа Фокус

Нова спецакция във фирмата на Кристиян Бойков

След като сутринта от прокуратурата потвърдиха версията си, че 20-годишният Кристиян Бойков е извършителят на хакерската атака срещу НАП, бе проведена нова спецакция във фирмата „Тад Груп“, където работи той.

Антимафиотите влязоха с разрешение от съдия в офисите на „Тад Груп”. Те извършват претърсвания и описи на документи и компютърна техника, които да бъдат приложени като доказателство към делото за източването на базата данни на НАП. На мястото пристигна и адвокат на Кристиян Бойков Любен Казанлиев.

„Не съм гледал все още нито изявленията на зам.-главният прокурор от сутринта, нито съм гледал интервюта, които са давани. Цял ден съм по задачи. Сега се опитвам да вляза и да разбера какво се случва”, каза той.

В сградата на фирмата влязоха около 20 служители на ГДБОП. Те сложиха на стъклените врати на сградата импровизирани паравани, по всяка вероятност, за да не се вижда какво се случва вътре.

За сега не са извеждани задържани, не са изнасяни нито компютри, нито документи. До момента няма официална информация какви са целите на акцията. Знае се, че претърсването е със съдебно разрешение, съобщава БНТ.

Още при задържането на Кристиян Бойков от фирмата обявиха, че застават зад своя служител и няма да отключат компютрите си за разследващите.

Антимафиотите са успели да разбият паролите на служебния компютър на Кристиян Бойков. В него са открити доказателства, че младежът има общо с източването на базата данни на НАП. Заместник-главният прокурор Иван Гешев дори заговори за използването на информацията за киберрекет и политически атаки.

Експертите са открили в личния компютър на Бойков 106 папки с лични данни, а не 57, както се смяташе досега. Освен това, има и безспорни данни, че 20-годишният хакер е антидатирал всички файлове с датата 10 ноември 1989 година.

След като зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че фирмата, в която работи Бойков се занимава с кибер рекет, и главният прокурор Сотир Цацаров се изказа по въпроса. По дъмите му младежът не е действал сам, имал е поръчител.

„Имаме основания да считаме, че Кристиян Бойков не е сам – има поръчител, има и изпълнител. Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент – Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам“, каза главният прокурор пред журналисти в парламента.

Той поясни в отговор на журналистически въпрос, че днес Кристиян няма да бъде арестуван, макар че спецпрокурорите отново нахлуха във фирмата, където работи младежа. В момента се извършва претърсване в офиса, потвърди главният прокурор Сотир Цацаров. „То е със съдебно разрешение“, уточни той. Само със задържане на извършителя ние няма да решим проблемите, каза още главният прокурор.

„С помощта на доказателства, експертизи и анализите на служителите на отдел „Киберсигурност“ на ГДБОП ще се докаже истината. Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че той е самотен играч, тръгнал срещу системата. Че просто е искал да докаже дали е ефективна, но сега вече не сме сигурни в това“, заяви Цацаров.

Прокуратурата: Бойков търсил данни за Борисов, Цацаров и Пеевски

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button