БългарияНа Фокус

Радев наложи вето на сделката за изтребителите

Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международените договори, свързани с покупката на изтребители F-16 Block 70. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

Законът беше ратифициран от депутатите на 19 юли 2019 г. Пакетът от четири договора за закупуване на 8 изтребителя F-16 block 70 на стойност 2.1 млрд. лева бяха одобрени от парламента с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и ВМРО в рамките на едно гласуване, което според Радев противоречи на конституционната практика.

Очаква се депутатите да прегласуват ратификацията на сделката, заради която вече бе приета и
актуализация на бюджета. Това трябва да стане обаче в бързи срокове, тъй като крайният срок на американските оферти е 5 септември.

В същото време, ако Радев искаше да се противопостави „най-пълноценно“ на сделката, той щеше да наложи вето в последния възможен момент. Според Конституцията президентът има 15- дневен срок, в който трябва да обнародва или върне в НС даден закон, отбелязва „Медиапул“. Ако Радев беше изчакал до последния момент, можеше да се наложи на депутатите да отменят или спрат за кратко планираната си лятна отпуска.

Радев, който доскоро командваше Военновъздушните сили, е последователен противник на сделката със САЩ. Назначеното от него служебно правителство на Огнян Герджиков през 2017 година избра шведските изтребители „Gripen“, но ГЕРБ инициира парламентарно разследване, което засече нередности около проекта и на практика го рестартира.

Президентът обяви избора на САЩ и F-16 за „триумф за лобизма“, а през последните месеци той и хора от екипа му критикуваха остро сделката. Радев на няколко пъти обясни, че не се обявява срещу изтребителите F-16, a не приема начинът, по който правителството избра САЩ.

Сред аргументите им са, че цената надвишава значително първоначалния таван на проекта от 1.8 млрд. лева с ДДС, а значителна част от въоръжението и оборудването не са включени в пакета, който придобиваме.

Допълнителните разходи се признават и от управляващите, но според тях те са нормална практика при подобни сделки. Поддръжката на бойната авиация изисква значителни средства и е въпрос на политическо решение дали те ще бъдат осигурени.

Министри от „Клетниците“ и пари за болници, а не за изтребители

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button