БългарияНа Фокус

Прокуратурата: Бойков търсил данни за Борисов, Цацаров и Пеевски

Кристиян Бойков стои зад хакерската атака срещу НАП. Поне това е версията на прокуратурата, която бе оповестна днес на брифинг. Една от основните причини за направеното заключение на обвинението е, че младежът разполагал с изтеклите данни преди те да бъдат качени в интернет. Дали обаче това е достатъчно доказателство, за да се съди, че именно той е направил пробива, е доста спорно. 

От Прокуратурата съобщиха още, че в базите данни на нап била търсена информация за лица нда водещи ръководни постове като премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата, бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски. 

От съобщението не става ясно защо 20-годишният компютърен специалист е търси данните на Борисов, Цацаров и Пеевски. Търсенията са правени в периода 10-12 юли преди източената информация да бъде изпратена до медиите.

„На служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски.

Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице”, твърдят от прокуратурата.

Освен това Бойков е съхранил на компютъра си част от данните, твърдят разследващите. Файлът бил съхранен под името „математика за домашно“ и съдържал „наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството“, пише в съобщението. 

Освен че държавнотообвинение остава на позицията си, че Бойков стои зад атакта, вече е намесена и фирмата му. В интервю за БНТ зам.-главният прокурор и кандидат за главен прокурор Иван Гешев безцеремонно заяви, че компанията, в която Кристиян работи, се занимава с „киберрекет“. 

По думите на Гешев Кристиян Бойков е изпълнявал нареждане на шефовете си, а фирмата, в която работи, преследва и политически интереси. 

Както е известно, миналата седмица до медиите стигна масив от 57 папки с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи, като данните са източени от Националната агенция за приходите. Потвърждение за тезата си Иван Гешев вижда в „преекспонирането на случая в определени медии“ и бързата реакция на „Демократична България“ по темата.

„Ясно е, че този обвиняем е оръдие и маша. Фирмата, за която той работи, удря фирми, търговски дружества и държавни организации и после ги привличат като клиенти“, допълни номинираният вчера за главен прокурор.

„С активното присъствие по телевизиите на Атанас Атанасов, който беше шеф на Националната служба за сигурност по времето на Иван Костов, който разви фантастичната теория как едва ли не това е организирано от държавата. След това се доразви със сериозно медийно участие на това момче, което някои наричат бял хакер. Определено не е бял“, поясни още Гешев.

Според Гешев станалото със сигурност е координирана атака срещу държавата, но все пак уточни, че предстои това да бъде доказано. Той нарече станалото активно мероприятие и прогнозира, че предстои на части да се пуска информация от други източени бази данни.

Осуетиха хакерска атака срещу Комисията за защита на личните данни

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button