БългарияПоследни новини

Нови огнища на свинската чума и нови протести

Първи случаи на чумата при свинете / АЧС/ е установен в Смолянска и Шуменска област. 

Две положителни проби за чумата по свинете са установени при изследване на материал от мъртви глигани, намерени край доспатското село Змеица, съобщават от Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян, цитирани от БТА.

Общинската епизоотична комисия в Доспат ще заседава в петък, за да се обсъдят мерките, които ще бъдат наложени заради наличието на заразата. Това са първите случаи на АЧС в Смолянска област. Очаква се в следващите дни да се получат резултатите и от останалите 9 проби от мъртви глигани, открити в горски местности в областта.

Пробите са от трупове на две диви свине, престояли от дълго време в местност между селата Змеица и Борино. Изследването е направено на база биологичен материал от тръбните кости. Веднага, след като са намерени, мъртвите животни са загробени, а мястото е било дезинфектирано, според информация от община Доспат.

Първи случай на чумата при свинете / АЧС/ е установен и в Шуменска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ.

Пробата, взета от намерена умряла дива свиня на територията на община Върбица, е потвърдена като положителна за вируса от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

От БАБХ апелират обществото да бъде съпричастно и отговорно към сериозната епизоотична ситуация и да изпълнява мерките за превенция и биосигурност.

НОВИ ПРОТЕСТИ

Хора от няколко села в Провадийско се събраха на протест. Те са против умъртвяването на прасетата в личните стопанства. Категорични са, че при тях африканска чума няма. 

На протеста дойде и директорът на Агенцията по храните във Варна, за да отговори на въпросите им.

Същевременно в цялата страна продължават протестите и пътните блокади заради африканската чума. Осмо денонощие протестират животновъдите в сливенското село Крушаре.

Вчера на място дойде областният управител на Сливен, на когото те предадоха исканията си към държавата – промяна в режима на регистрация на стопанствата тип заден двор и обезщетения за стопаните, които вече са заклали животните си.

В ямболското село Безмер протестът срещу мерките на държавата също се превръща в безсрочен. Вчера стопаните на домашни прасета обявиха, че отказват да заколят животните си и блокираха главния път в селото.

Първи протест се проведе и във Варненско, където беше блокиран главен път Варна-Бургас. Хората от района недоволстват, че са принудени да заколят прасетата си, въпреки че в областта все още не е регистрирано огнище на заразата африканска чума.

Първи случай на Западнонилска треска у нас за тази година

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button