БългарияНа Фокус

Отмениха доживотната присъда на убиеца на „детето в куфара“

Софийският апелативен съд отмени присъдата, наложена на руснака Герман Костин, осъден на доживотен затвор без замяна за убийството 5-годишния Никита Плотников. Случаят стана известен като „детето в куфара“, защото трупът изплува в куфар в язовир “Искър” през 2015 г. 

Тричленният състав, в който попадат съдиите Калин Калапкчиев (докладчик по делото), Виолета Магдалинчева и Атанас С. Атанасов, връщат делото за ново разглеждане на друг състав на Софийския градски съд, предаде „24 часа“

Миналата година Костин получи най-тежката присъда след напрегнат съдебен процес, в който почти на всяко заседание отправяше обиди към съда. Апелативните магистрати обаче казват, че съдебният акт на Софийския градски съд е постановен след „съществени нарушения на процесуалните правила“.

„Цялостната оценка на протеклото пред първата инстанция съдебно производство налага извода, че правото на справедлив процес на подсъдимия Костин, гарантирано както от основните принципи на НПК, така и от чл. 6 ЕКПЧ, съществено е било ограничено – игнорирано е правота на подсъдимия на писмен превод на материалите от делото, нарушено е правото на защита на подсъдимия, както и правото му на безпристрастен съд“, пишат в решението си апелативните съдии.

На 23 март 2015-а в България на брега на Пасарелското езеро бе намерен куфар с тялото на петгодишния Никита Леонтиев с множество наранявания от нож. Няколко дни преди случилото се, на 2 март, в град Приморско бе намерено и разчленено тяло на жена. Става въпрос за 35-годишната Анна Леонтиева, майка на „детето в куфара“.

Разследващите установили, че убитата купила апартамент в България през 2008 г., но се настанила в него много по-късно. Били съсобственици с Герман Костин, който бе първият посочен като заподозрян в убийството. Следствието още в началото допускаше „кръстосване на бизнесинтереси“ между загиналата и Герман, също и битова свада, прераснала в бой с ножове.

„НАП тая вечер си заминава“ и още от новите доказателства по делото

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button