БългарияПоследни новини

ОФИЦИАЛНО: Има огнище на чума по свинете и във Видин

Огнище на африканска чума по свинете беше потвърдено официално и във Видинско. Вчера стана ясно, че е получен сигнал за заболяло прасе в лично стопандство в ромския квартал в града. От БАБХ реагираха и взеха проби от животното, които са се оказали положителни за заболяването.

 Болното прасе е отглеждано в двора на къща в квартал „Нов път“. Властите започват да умъртвяват всички свине в махалата.

Едното прасе на Янко Петров дало положителна проба за Африканска чума.

„Сега на 15 имах малки, но не искаха да ядат, прасетата започнаха да посиняват и почервеняват“, каза той.

От 7 месеца мъжът отглеждал в двора си две прасета. Преди да умре едното, той потърсил ветеринар, за да го спаси.

Това е първото огнище на Африканска чума в област Видин и в тази част на страната. От тази сутрин са взети мерки за определяне 3 и 10-километрова зона.

„В 3-километровата зона животните ще бъдат умъртвени по хуманен на начин, а в 10-километровата зона ще има ежедневни обследвания, клинични прегледи и ще се вземат кръвни проби за изследвания евентуално за наличие на вируса  на АЧС“, заяви директорът на Областна дирекция безопасност на храните – Видин – д-р Адриян Данков.

В 3- километровата зона около откритото огнище попада и голяма свинеферма, в която се отглеждат близо 4000 прасета.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ

20-километрови санитарни зони ще бъдат създадени около всички индустриални свинекомплекси в България. В тази зона няма да се допуска отглеждането на свине тип „заден двор“ без гарантирана биосигурност, и ще бъде засилен контролът за движение на животни.

Това обяви земеделският министър Десислава Танева след приключилото заседание на Централната епизоотична комисия в Министерския съвет. Танева добави още, че броят на свинекомплексите е 65, като към днешна дата в три от тях вече е открито наличието на вируса.

Гешев остана единствен кандидат за главен прокурор

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button