БългарияНа ФокусПоследни новини

ОИК-Варна анулира кметските избори в „Одесос“, кметът Цветков е освободен

Общинската избирателна комисия – Варна прекрати предсрочно пълномощията на Цветнен Цветков като районен кмет на район „Одесос“ в община Варна.

 „Анулира се издаденото му удостоверение за избран за районен кмет на район „Одесос“, община Варна, в изборите за общински съветници и кметове, проведени на 29 октомври 2023 г. в община Варна“, пише в решението на ОИК, публикувано в петък вечерта.

До него се стигна след проверка, провокирана от сигнал до ОИК, че Цветков продължава да е собственик на еднолична фирма. По закон избраните за кметове имат месец след полагане на клетва да прекратят всякаква търговска дейност и участие в компании. На 29 януари ОИК предостави възможност на Цветков да направи писмено възражение в тридневен срок. След като той изтече, стана ясно, че са събрани доказателства, че районният кмет е нарушил изборното законодателство. Той има 7-дневен срок да обжалва решението пред Варненския административен съд.

Цветнен Цветков бе издигнат от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В ЦИК трябва да получат копие от решението на ОИК-Варна, както и всички документи свързани с причините за предсрочното прекратяване.

Bulletin.bg припомня, че предстои решение на ОИК – Варна и за законността на правомощията на районния кмет на „Приморски“ Николай Желязков. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Калин Стоянов: Законите не позволяват на полицаите да ограничават употребата на райски газ

Подобни статии

Back to top button