На ФокусПоследни новиниСвят

САЩ нанесоха повече от 85 удари в Сирия и Ирак

Централното командване на САЩ съобщи, че на 1 февруари неговите сили са извършили въздушни удари по повече от 85 цели в Ирак и Сирия. Основната цел са били силите на Корпуса на гвардейците на ислямската (КГИР) революция на Иран.

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил ударите да бъдат извършени като отговор на убийството на трима американски войници на 28 януари в Йордания.

„Тази неделя трима американски войници бяха убити в Йордания от безпилотен самолет, изстрелян от войнствени групировки, подкрепяни от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран (КГИР). По-рано днес присъствах на достойното завръщане на тези смели американци във военновъздушната база Дувър и разговарях с всяко от семействата им. Днес следобед по мое нареждане американските военни сили нанесоха удари по цели в обекти в Ирак и Сирия, които КГИР и свързаните с него милиции използват за нападения срещу американските сили“, каза Байдън.

Ирак на свой ред критикува хода на Вашингтон, като говорителят на премиера Мохамед Чиа ал-Судани заяви, че американските удари представляват „нарушение на иракския суверенитет“.

„Тези удари са заплаха, която ще въвлече Ирак и региона в нежелана ситуация с катастрофални последици за сигурността и стабилността на Ирак и региона“, каза генерал Йехия Расул.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби отговори, че иракското правителство е било предварително предупредено за ударите.

„Мишените бяха внимателно подбрани, за да се избегнат цивилни жертви, и въз основа на ясни, неопровержими доказателства, че са свързани с нападения срещу американски служители в региона“, каза говорителят.

Той заяви, че операцията е продължила около 30 минути и „очевидно са били успешни“. Кърби добави, че бомбардировачи В-1, които са носили повече от 125 прецизно управляеми боеприпаси, са участвали в нанасянето на ударите.

Най-малко 18 души загубиха живота си по време на ударите в Сирия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Протести на фермери избухват в цяла Европа заради евтин внос от Украйна и „зелени“ регламенти на ЕС

Подобни статии

Back to top button