БългарияНа Фокус

Освободиха от ареста Кристиян Бойков

Освободиха от ареста хакера Кристиян Бойков, който беше задържан за кибератаката срещу информационната система на НАП.

Днес Софийската градска прокуратура взе мярка за неотклонение „Подписка“ спрямо обвинения в компютърното престъпление 20-годишен младеж.

Мотивите за вземането на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, които сочат, че неправомерно копираните данни от сървър на Приходната агенция не са част от критичната инфраструктура. Това е било установено от писмо на НАП до прокуратурата.

Взети са предвид и данните за чистото съдебно минало на обвиняемия, младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението (лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева), както и задължителното прилагане на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

Разследването по делото продължава.

Припомняме, вчера на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място.

МНЕНИЕТО НА ЕКСПЕРТИТЕ

Уликите срещу 20-годишния Кристиян Бойков, който бе арестуван и обвинен за източването на базата данни на НАП, са фалшифицирани. Това твърди известният програмист и основател на софтуерната академия „Телерик“ Светлин Наков. Той е публикувал разсъжденията си във фейсбук групата „Програмиране в България“.

Наков разказва, че файлът, който ГДБОП счита за основна следа, водеща към Бойков, е създаден на операционната система „Уиндоус“. Папката с данните от НАП пък е направена в „Линукс“, който се използва масово от програмистите.

Уиндоуската папка е подпъхната впоследствие, смята Наков и не е създадена от този, който е качил информацията от НАП.

„Най-вероятно Кристиян е набеден за теча на данни и той не е създал и качил в анонимния сървър изтеклия файл minfin_leak.zip с личните данни на 5 милиона българи. Дано съдът се окаже адекватен и оправдае това умно, младо, талантливо момче, колега от ИТ индустрията. Възможно е да сме свидетели на добре планиран театър: злите сили източват данни от НАП, създават ZIP архива с данните, подпъхват фалшивия файл-улика, пращат файла с личните данни до журналистите, създават страшен проблем за националната сигурност и супер криза на всички нива, след това показват демонстративно, че полицията е силна и работи ефективно и по подхвърлената улика набеждават момчето, което от години алармира за трагичното състояние на киберсигурността на всякакви държавни и обществени ИТ системи, но никой не го чува“, пише Наков.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Криссс в ареста на разпит без адвокат, принуждаван да признае вина

Подобни статии

Back to top button