БългарияНа Фокус

Криссс в ареста на разпит без адвокат, принуждаван да признае вина

Задържаният за хакерската атака Кристиян Бойков с никнейм „Криссс“ бил разпитван до късно вечерта в ареста без при него да присъства адвокат. Освен това той е бил „убеждаван“ да признае вина, а от прокуратурата твърдели, че имат „безспорни доказателства“, че именно той е извършителят на кибератаката.

Криссс категорично отказал да признае, въпреки твърденията на полицаите, че ако не го направи, за него щ има последствия.

Това разказаха в сутрешния блок на бТВ адвокатите на IT специалиста Любен Казанлиев и Георги Стефанов. Гост в студиото бе и мениджърът на компанията, в която Бойков работи – Георги Янков. И тримата бяха категорични – Кристиян е набеден като най-удобната жертва. 

Както стана известно, Криссс, какъвто никнейм Бойков използва, е работел тясно с ГДБОП, в т.ч. е провеждал обучения на служителите в специализираната служба. Затова и никой в офиса не се изненадал, когато те пристигнали във вторник. Янков разказа как са протекли арестът и обискът.

„Винаги сме се отнасяли към тях като към колеги. Сътрудничим много тясно с ГДБОП от ужасно много време. Първото ми предположение беше, че идват във връзка с инцидента – да им съдействаме, както сме го правили много пъти преди това. Неприятната изненада беше, когато ме попитаха къде е работното място на Кристиян и показаха белезниците. Тогава разбрахме, че са в офиса, за да го задържат. Кристиян беше изненадан, но се държа изключително спокойно. Въпреки че е на крехката възраст от 20 години, е изключително зрял човек“, разказа мениджърът в компанията.

По думите му обаче било „много странно как за толкова кратко време имат данни за извършителя“. Те лично познават Кристиян, не са се запознали по време на обиска – от конференции, обучения, допълни Янков.

Янков посочи, че компанията застава зад служителя си. Описа Криссс като „страхотен професионалист, човек, на когото на 100% може да се разчита, може да свърши изключително много работа за кратко време“. „Това е човек, на когото аз знам, че мога да разчитам на 100%“, даде заявка.

„Ние сме на 100% зад него. Убеден съм, че не е той човекът – първо – още на 17 години е показал, че следва принципите на етичното хакерство. Той не е хакер, той е специалист по киберсигурност. Той има достъп до безценни данни, от които хипотетично може да извлече облага“, заяви мениджърът. „Категорично набеден е. Той изглежда като перфектната жертва – 20-годишен, на пръв поглед беззащитен. В ГДБОП категорично го уважават за това, което знае“

И Янков се усъмни в действията на властите и изрази мнение, че колегата му е набеден.

Като доказателство за това адвокат Георги Стефанов посочи, че атаката е извършена с операционна система Windows, а не през Linux, с каквато работи Кристиян.

„Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система Windows значи, че го е извършил аматьор, а не професионалист. Всички професионалисти работят с Linux, заяви един от адвокатите на Кристиян – Георги Стефанов.

„Смятам, че ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-ия час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да съдържа мотиви от четири страници. Ние научихме от него какви доказателства те имат. Това е нечувано“, заяви Любен Казанлиев, който също е адвокат на Кристиян.

Той е на мнение, че тежкото обвинение срещу него към настоящия момент е с цел да се задържи в ареста.

Оттук нататък адвокатите му ще се борят той да бъде освободен, разчитайки на справедливостта и липсата на доказателства.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Кой е 20-годишният, хакнал НАП? (ВИДЕО)

Подобни статии

Back to top button