БългарияНа Фокус

Отново горещини: Темпертури до 35 градуса днес

Денят ще е слънчев, топъл и сух с температури днес около обяд между 30 и 35 градуса. Най-високи стойности термометрите ще показват в най-северните райони на Дунавската равнина, в централните части на Горнотракийската низина и в крайния югозапад. По-значителна облачност с възможност за слаб дъжд ще има след обяд в планинските масиви на Западна България.

По Черноморието ще е горещо и задушно с температури между 29 и 32 градуса. Във водата стойностите на термометрите – около 26 градуса. Вълнението на морето – слабо с височина на вълните до 50 сантиметра.

Две атмосферни смущения очакваме до края на седмицата. В четвъртък ще има условия за по-интензивни валежи с гръмотевични бури в североизточна България. Някои прогностични модели показват условия за валеж до 10-15 литра на квадратен метър в рамките на 3 часа.

А в петък през нощта и в събота в хода на деня средиземноморски циклон ще определя времето над страната. От запад на изток очакваме краткотрайни превалявания с гръмотевична активност. Температурите ще се понижат леко за почивните дни, но все така ще са между 27 и 30 градуса.

Индексът на пожароопасност за страната показва повишен рик от горски пожари в Югозападна България през почивните дни. Степента на риск е определена от НИМХ като екстремна за района на Кресненското дефиле.

През почивните дни и по-конкретно в събота ниските атмосферни слоеве над южната половина на страната ще са наситени с фин пустинен прах от Африка. Концентрацията няма да е в големи количества, но дъждът в тези райони ще е кален. Прахолякът ще се изтегли от страната още до края на уикенда.

Отбелязваме Богородични Заговезни – подготовка за пречистване на тялото и духа

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button