Любопитно

Как една прищявка на Пабло Ескобар създаде екологична катастрофа в Колумбия?

Пабло Ескобар – едва ли има човек, който не е чувал това име.  Той и неговия картел „Меделин“ са виновни за редица престъпления, а количествата пари, които е изкарвал са го издигнали в легендарен статут. Днес обаче ще ви запознаем, как той създаде екологична катастрофа в Колумбия само с една от неговите прищявки.

След като нямало за какво повече да харчи парите си, Ескобар решил, че ще е добра идея да направи частен зоопарк около едно от именията си. Присъщо на древен римски император той докарал най-екзотичните животни от цялото земно кълбо, но героите в нашата история са четири хипопотама. 
Същинската история на хипопотамите започва, тогава, когато Пабло Ескобар вече е заловен и убит, а останалите животни били спасени и „разнесени“ по други зоопаркове. 

Правителството решило, че няма нужда да се занимава с хипопотамите, тъй като било много трудоемко и това е била една от най-големите им грешки. 
Оказва се, че те са бомба със закъснител, а към днешна дата те вече са над 70. Изкуствената среда създадена от Ескобар е абсолютно перфектна за тях, а липсата на хищници не пречи на техния малък рай. Всичко звучи страхотно и екзотично, до момента, в които не осъзнаете колко опасни са същност хипопотамите. Те са отговорни за повече убийства на хора годишно от акулите, а въпросните 70 на брои вече тормозят местните хора и създават същинска еко катастрофа в района.

Пабло Ескобар

За да разберете защо това се случва, само се замислете как живеят те в Африка? – Глад и суша, това е естествения регулатор. В Колумбия обаче този проблем просто липсва и те живеят като крале и нищо не спира размножаването им, което е особено голям проблем при такива огромни животни. Важно е да се отбележи, че те изобщо не са мили животни, а са доста агресивни не само към други животни, но и към хората. В Африка основната причина за смъртта на крокодилите са именно хипопотамите. 

Правителството е решило, че най-добрата идея е да превърнат имението на Пабло Ескобар в увеселителен парк и да изкарват пари от това. Както се досещате огромните животни са истински хит там, но еколозите не намират това за никак забавно. Според тях случващото се е „инвазия“, а паркът вече не е достатъчен за тях и все повече от животните си правят „екскурзии“ на стотици километри. Представете си – живеете в малък град в Колумбия, сутрин излизате и първото нещо, което виждате е хипопотам. Да, това е реалност. Повечето от хората обаче не разбират колко е опасно това, та дори има и села, които отглеждат въпросните животни и ги правят свои талисмани. 

Хипопотамите представляват проблем за другите животински видове и еколозите са принудени да действат.  Експертите са предвидили редица нови мерки, след като старите, като огради не помагат. Правят се опити за кастрация, но това е изключително трудно и опасно. По официални данни за всяка 1 „успешна“ кастрация са се появили 10 нови хипопотамчета. 
Говори се и за избиване на животните, но след като един от екипите е решил, че е гениална идея да си направят масова снимка с мъртво животно операцията е прекратена заради недоволството на хората. Впрочем, общественото недоволство било толкова силно, че вече е криминализирано убийството на хипопотами в Колумбия. Последната надежда на еколозите е хипопотамите да бъдат преместени, а само бъдещето ще покаже дали това ще се случи. До тогава хипопотамите ще се радват на перфектен и безгрижен живот.

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button