Любопитно

Паметникът на Найда: Мелез, който чака стопанина си 12 години на едно и също място

В Комсомолск на Амур, Русия има уникален паметник на куче на име Найда. Кучето се превърнало в истинска легенда сред местните жители и неговата история е наистина достойна за паметник.

Стопанинът на Найда загива при автомобилна катастрофа, а кучето остава на мястото, където се случва всичко. Животното остава на пост 12 години, като през цялото това време вярва, че собственикът скоро ще се върне за него.

Местните жители се смилили над кучето и го хранели с каквото имат. Когато станало ясно, че кучето ще остане там му направили малка къщурка близо до мястото на инцидента. С течение на времето, в града се появява паметник на Найда, създаден по инициатива и със средства на местните жители и дарители от цялата страна.

Всичко започва през 2005-та година, когато внезапно шофьор навлиза на пешеходната пътека и убива мъжа. Кучето наранява жестоко лапата си при инцидента.

Няколко дни по-късно кучето се завърнало. Тя отново заела поста си на спирката, като внимателно се взирала в лицата на преминаващите хора. Местните жители разбрали, че животното се надява да открие загиналия си собственик, затова не го прогонили. Минали години, а Найда все още стояла на автобусната спирка, като се превърнала в истинска градска забележителност, наподобяваща историята на кучето Хачико, което става световен символ на лоялността и истинската любов.

За собственика на Найда не се знаело много, но хората заобичали истински кучето. Хората живеещи в района редовно хранили Найда, като дори й изградили малка къщурка, близо до мястото на инцидента.

Няколко пъти доброволци се опитвали да намерят нови стопани за Найда, но тя винаги се връщала на поста си на автобусната спирка. Кучето било предпазливо към непознати, тя позволявала да бъде хранена само от местни жители, които бе опознала добре през годините.

Найда прекарва 12 години на спирката и в парка зад нея. Когато в района била извършена реконструкция, Найда била отведена в приют, но не успяла да се приспособи. Далеч от своето място, кучето се натъжило и започнало да отказва храна. В крайна сметка активистите направили нужното да върнат животното на своя обичаен „пост“.

През 2015 г. Найда е блъсната от кола. Кучето било откарано при ветеринарите, но въпреки усилията им седмица по-късно Найда си отива. През последните дни Татяна Громова, жената която се грижела за нея от първия ден, била неотлъчно до кучето.

След смъртта на Найда жителите на града издигнали паметник на сърцатото куче, като средствата били събрани от дарения от цялата страна.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

В четвъртък: Тези зодии ще са червиви с пари

Подобни статии

Back to top button