БългарияНа ФокусПоследни новини

Първият медицински хеликоптер у нас се оказа без черна кутия и с врата, която не се затваря

Първият медицински хеликоптер в България се оказа проблемен още преди да е влезнал в употреба. По машината са установени редица нередности – той няма монтирана черна кутия, вратата не се затваря, а на места липсват уплътнения.

Хеликоптерът пристигна на 1 февруари. Три дни по-късно директорът на компанията за спешна медицинска помощ по въздух „България Хели Мед Сървиз“ изпраща писмо до министрите на здравеопазването и на транспорта. В него ги информира, че по машината са установени редица нередности. Сред тях са: не е инсталиран и не е сертифициран CVFDR, лявата пътническа врата е с проблем в механизма за отваряне/затваряне, отлепени уплътнения на пилотската кабина, трябва да се подмени гумен предпазител на лявата пътническа врата.

На 21 февруари бТВ официално пита „България Хели Мед Сървиз“ и транспортното министерство дали са отстранени. Следва нова запитване, а след още пет дни – трето, но отговор не идва отникъде.

Транспортното и здравното министерство мълчат по въпроса дали са отстранени пропуските, а хеликоптерът се очаква да бъде лицензират тази или най-късно в началото на другата седмица.

Димчо Добрев уверява, че той може да лети от другата седмица. По думите му данни на италианската страна сочат, че софтуерът на черната кутия ще бъде лицензиран до края на март.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Борисов: Не искам Мария Габриел да се чувства в сянка

Подобни статии

Back to top button