BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Урсула фон дер Лайен определи Възраждане като „предизвикателство“ за мирна и обединена Европа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поставя Възраждане като една от партиите, които са заплаха за бъдещето на Европа. 

„Приятелите на Путин се опитват да пренапишат нашата история и да превземат нашето бъдеще. Разпространяват омраза чрез клавиатурите си. Нашата мирна и обединена Европа е изправена пред предизвикателство, както никога досега заради популисти, националисти, демагози – независимо дали са крайнодесни, или крайнолеви, дали е Алтернатива за Германия, или Национален сбор или Възраждане“, каза тя по време на конгреса на Европейската народна партия, който се проведе в Букурещ.

Там тя осигури своята номинация за втори мандат начело на ЕК, след като ще бъде номинирана от ЕНП. Тъй-като те са най-голямата европейска партия и се очаква да запазят мнозинството си, тя остава фаворит да поеме отново поста председател. 

Речта й бе предимно за предизвикателствата на Европа по време на войната в Украйна, като новоизбранията премиер на Полша Доналд Туск също заяви, че ерата на „блаженият мир“ е приключила и континента влиза в тежък период. 

„Просперитет, сигурност, демокрация – това ги интересува хората в тези трудни времена. Във времена на промяна, Европа си пази гърба“, каза още председателят на ЕК.

Според нея приятели на президента на Русия Владимир Путин се опитват да подкопаят основите на демокрацията и разпространяват омраза „зад клавиатурите си“.

По време на конгреса стана ясно, че Урсула фон дер Лайен ще намали концентрацията си върху „Зелената сделка“, която бе една от основните й политики през изминалия мандат. Тя предизвика масови протести от страна на фермерите и позволи на крайно-десните партии да спечелят ценна подкрепа на изборите по-късно през годината. ЕНП също прие манифест който призовава за решение на проблема с миграцията, като идеята е хората, търсещи убежище, да бъдат преместени в „безопасни трети страни“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Борисов: Не искам Мария Габриел да се чувства в сянка

Подобни статии

Back to top button