ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Пет интересни факта за наклонената кула в Пиза

Наклонената кула в Пиза е едно от нещата, които често виждате на снимки и предполагате, че ще ви разочарова, когато я видите на живо. Но всъщност това далеч не е така. Веднъж изправили се пред кулата, разбирате защо е толкова емблематична и защо всеки иска да се снима с нея.

Кулата е масивно съоръжение и то наклонено, освен това сградите, които я заобикалят са също много атрактивни. Като цяло Пиза е добре известна с „наклонената кула.“ Градът обаче е дом на повече от 20 други исторически църкви, няколко дворци и различни мостове през река Арно. Нека видим, нещата, които може би не знаете за известната кула.

1. Строежът на кулата е отнема два века

Строителните работи на наклонената кула в Пиза започват в края на XII-ти век и са завършени в края на XIV-ти век. Да, за построяването на тази кула са били необходими два века. Но имайте предвид, че е била строена на 2 фази с прекъсване за повече от век, поради военните  конфликти между италианските републики по това време.

2. Кулата в Пиза става известна поради грешка

Без емблематичния и наклонен вид, кулата в Пиза вероятно би била просто поредната кула в поредния европейски град. Но поради лошо планиране, извършено преди изграждането на кулата, в крайна сметка тя започва да се накланя. Архитектите, работещи по този проект, са направили основите твърде плитки и не са взели предвид изчислението на мекотата на земята, която се състои от пясък, глина и отлагания от реките Арно и Серкио, което предполага земята да не издържи тежестта на кулата; след построяването на втория етаж, строителите забелязали, че тя започва да се накланя. Това обаче не им попречило да завършат проекта, като не осъзнавали, че ще се превърне в един от символите на Италия.

3. Кулата в Пиза най-накрая стои неподвижна … Засега

С минаване на годините (и вековете) земята под кулата продължава да потъва и да се накланя повече: от първоначалните 0,2 градуса, наклонът и се увеличава до 5,5 градуса на юг. През 90-те години инженери се опитват да оправят наклона на кулата, като изравняват земята под нея, използвайки закотвящи механизми. Това стабилизира кулата и намалява наклона й до 3,97 градуса. За съжаление това не продължава дълго и те опитват отново през 2008 г. и тогава спират накланянето. Въпреки това земята не е фиксирана завинаги, така че кулата може да започне да се накланя отново в началото на 23-ти век, каквито са прогнозите на специалистите.

4. Галилео Галилей и кулата

Има легенда, свързана с кулата и известния италиански астроном, физик и инженер Галилео Галилей. Смята се, че Галилей е пускал топки от един и същ материал, но с различни маси, от наклонената кула в Пиза, за да покаже, че скоростта на падането им не зависи от тяхната маса. Няма обаче доказателства, че това някога се е случвало и днес това се разглежда само като легенда. 

5. 296 стъпала до върха на Наклонената кула

Възможно е да стигнете до върха на кулата и да се насладите на прекрасна гледка към града от там. Има общо 296 стъпала за изкачване и няма наличен лифт, но гледката от върха си заслужава усилията.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Украйна предупреждава: Блокадата на полските тираджии пречи да се бием с Русия

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button