BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Ердоган: По-справедлив свят е възможен, но не и със САЩ

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви в своя реч в Истанбул, че западът се държи „варварски“ със своята позиция по конфликта между Израел и Хамас. Той твърди, че западът толерира Исламофобия около конфликта.

„Израел извършва кланета, които ще засрамят цялото човечество. Всички ценности, които са свързани с човечеството, биват убити в Газа. В лицето на такава бруталност, международните институции и организациите за човешки права не предприемат никакви стъпки да спрат подобни нарушения“, каза Ердоган.

Той разкритикува силно и ветото на САЩ за резолюцията на ООН, която призова за хуманитарно прекратяване на огъня в САЩ.

„По-справедлив свят е възможен, но не и със САЩ, защото САЩ са с Израел. Отсега нататък, човечеството няма да мисли, че САЩ подкрепя универсалната декларация за човешки права“, добави Ердоган.

Спазването на човешките права в Турция също така често се критикува от международни НПО-та, както и от САЩ. Турция бе част от Истанбулската конвенция, но се оттегли и отказва да въведе отсъжданията по дела от Европейския съд за правата на човека. 

Според Ердоган, най-голямата заплаха за човешките права е именно ксенофобията и исламофобията на запада, а не неговите действия. Той счита, че терористични атаки към ислямски общности се одобряват от запада и са често явление.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Украйна предупреждава: Блокадата на полските тираджии пречи да се бием с Русия

Подобни статии

Back to top button