На ФокусПоследни новиниСвят

Почина Тед Качински, Юнабомбъра

Тед Качински, бивш професор по математика и „извратен гений“, който се прочу като Юнабомбър заради продължила 17 години серия от мистериозни бомбени атентати, убили трима души и объркали и най-добрите анализатори на ФБР, почина в събота на 81-годишна възраст, съобощи Ей Би Си (ABC).

Качински, който изработи и разпрати много от бомбите, докато живееше в примитивна колиба без течаща вода дълбоко в провинцията на щата Монтана, е бил открит мъртъв в килията си в затвор в Северна Каролина, съобщи ABC, като се позова на Федералното бюро на затворите.

Възпитаник на Харвардския университет и самотник от детството си, той е набелязал изследователи, учени и собственици на магазини за компютри и дори се е опитал да взриви пътнически самолет в терористична кампания на един единствен човек от 1978 г. и 1995 г. Така протестирал срещу това, което според него е злото на съвременните технологии.

Години наред той носеше разочарование на полицията, която, без да разполага със солидни улики за самоличността на убиеца, нарече случая му UNABOM (бомбени атентати в университети и авиолинии). Пробивът настъпи, когато Качински разпространи манифест от 35 000 думи, озаглавен „Индустриалното общество и неговото бъдеще“, публикуван в медиите през септември 1995 г.

Дейвид, по-малкият брат на Качински, съобщи на полицията, че идеите на автора звучат като тези на Тед. Агентите арестуваха чорлавия Юнабомбър в хижата му през април 1996 г.

След като отхвърли опитите на адвокатите си да го накарат да се признае за невменяем, Качински се призна през 1998 г. за виновен по всички федерални обвинения, свързани с бомбените атентати и калифорнийски съд му даде четири доживотни присъди плюс 30 години затвор.

Описван от ФБР като „извратен гений, който се стреми да бъде перфектният, анонимен убиец“, Качински е изпратен в ADX Florence, затвор със „супермаксимален“ режим във Флорънс, щата Колорадо. Той е прехвърлен след това в затвора в Северна Каролина през 2021 г., съобщи ABC.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Джо Байдън: Само „грозни“ хора пазят децата си от смяна на пола

Подобни статии

Back to top button