Последни новиниСвят

ЕК съди България и Испания заради мръсния въздух

Европейската комисия даде на Съда на ЕС България и Испания към Съда заради лошото качество и замърсяването на атмосферния въздух.

България не е спазила граничните стойности на серен диоксид (SO2), а Испания не спазва граничните стойности за азотен диоксид (NO2).

Днешните решения са част от засилените действия на Комисията за ангажиране на държавите-членки за защита на здравето на гражданите от лошото качество на въздуха, както е посочено в съобщението на Комисията „Европа, която защитава: чист въздух за всички“ от май 2018 г., съобщават от Брюксел.

В случая с България, представените данни за серен диоксид (SO2) показват продължаващо неспазване на часовите и/или дневните пределни стойности в Югоизточната зона, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи в България.

От 2005 г. насам правилата на ЕС определят гранични стойности за концентрацията на SO2 в атмосферния въздух. Тези разпоредби са приложими за България от момента на присъединяването й към ЕС от 1 януари 2007 г.

Днешното решение представлява второ сезиране на Съда на ЕС за неспазване на стандартите на ЕС за качеството на атмосферния въздух. В решението си от 5 април 2017 г. Съдът потвърди неспазването от България на пределно допустимите стойности.

Борис Джонсън назначи брат си за зам.-министър

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button