Последни новиниСвят

Председателят на ЕК разкритикува начанина на избиране на наследника му

Председателят на ЕК, чийто мандат изтича, Жан-Клод Юнкер разкритикува начина, по който беше номиниран неговият наследник по време на няколкото срещу на върха в Брюксел. Той нарече процеса непрозрачен. 

„Процесът по номинирането на германката Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия не беше прозрачен и бележи нежелателно скъсване с практиката да се избират водещите партийни кандидати”. 

Урсула фон дер Лайен подлежи на утвърждаване от Европейския парламент, уточняват от  Ройтерс.

Юнкер каза, че назначаването му преди пет години е било прозрачно, тъй като е бил избран от лидерите, след като е участвал в европейските избори.

„За съжаление това не стана традиция. Аз бях първият и последен шпиценкандидат“, отбеляза той, използвайки немската дума за водещ кандидат в европейските избори.

Припомняме, че решнието на европейските лидери настоящата министърка на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен да бъде номинирана за председател на ЕК дойде след няколко срещи на лидерите на държавите от ЕС. Заради множество разногласия държавните и правителствени ръководители на страните се отказаха от т. нар. „шпицеркандидати“ на всяка от водещите европейски партии. 

Така се стигна до избора на фон дер Лайен, която е сочена като спусната от Меркел с цел тя да задържи контрола си върху изпълнителната власт в ЕС. Като основен проблем анализаторите посочват, че изборът е направен непрозрачно, както и че Урсула фон дер Лайен не се е кандидатирала дори като евродепутат в европейските избори, а изведнъж може да получи най-ключовата ръководна позиция. 

Анализаторите очакват силно противопоставяне на евродепутатите, които трябва да одобрят кандидатурата й. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Италианецът Давид-Мария Сасоли поема председателството на ЕП

Подобни статии

Back to top button