BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел са на Световния икономически форум (WEF) в Давос

Премиерът на България Николай Денков участва в Световния икономически форум (WEF). Срещата в швейцарския куророт Давос е 54-тата по ред и отново ще се посети от премиери, президенти и всякакви световни лидери. Световният икономически форум е известен със своето влияние, като много негови членове стават световни лидери именно след като участват в събитието – като например президента на Уркайна Зеленски. През последните години WEF бе критикуван масово от хората и в мрежата се разпространяваха рекламни материали с логото на събитието, на които се казваше: „Ще притежавате нищо и ще бъдете щастливи“. Други теории свързват налагането на яденето на насекоми като основна цел на форума – като действително е било обсъждано замяната на месо от други животни с това на насекомите като по-благоприятно за климата и природата.

Освен Денков ще присъстват президентите на повечето държави от Европа, както и премиерът на Китай, президентът на Аржентина, премиерът на Южна Корея, президентът на Украйна Володимир Зеленски и много други.

Кристалина Георгиева, която е директор на Международния валутен фонд също участва във форума.

Близо 1600 представители от бизнеса, сред които над 800 от най-влиятелните изпълнителни директори и председатели в света, също участват.

Форумът тази година се концентрира около темата за възстановяване на доверие от страна на гражданите към лидерите и поощряване на прозрачност.

Очаква се да се предложат решения за глобалната сигурност, търговия, икономически растеж, климат и енергийния преход. От Давос подчертават, че ще се обсъжда ситуацията в Близкия Изток, където Израел е в конфликт с Хамас и започнаха удари между САЩ и Йемен.

Друга основна тема ще бъде изкуствения интелект и как може тй да допринесе за бъдещето на човечеството. Според лидерите на Световния икономически форум е важно и да се обсъди напредъка по постигане на въглеродно неутрален свят до 2050 година.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Тагарев посети САЩ, подписа се на един от изтребителите F-16, които трябва да получи България

Подобни статии

Back to top button