БългарияНа ФокусПоследни новини

Тагарев посети САЩ, подписа се на един от изтребителите F-16, които трябва да получи България

Министърът на отбраната Тодор Тагарев е на посещение в САЩ, където заедно с адмирал Емил Ефтимов посети заводите на Lockheed Martin. Фирмата произвежда изтребителите, които България е поръчала. 

Тагарев се запозна с производствения процес и провери напредъка по производството на изтрбеителите F-16 Block 70, които трябва да бъдат доставени на България.

По време на кратка церемония министър Тагарев се подписа на шпангоута на първия изтребител, който ще бъде завършен. България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на F-16.

„Видяхме самолетите в Южна Каролина, те са в различен етап на завършване. Своевременно беше решението да платим вторите осем самолета. Ако бяхме отложили искането, нещата щяха да се забавят и да ги получим след 2030 г., тъй като търсенето на тези самолети е засилено“, каза той.

„Подготовката на пилотите върви по договор. Ще имаме 16 самолета и 32 летци, подготвени в Щатите по методиката, по която се готвят американските ВВС. 84 души от инженерно-техническия състав ще преминат обучение в САЩ. Ще създадем една основа. Важно е как да превърнем този ресурс в работеща отбранителна способност, ще ползваме опита на САЩ. Това са последователни усилия на всички нива“, допълни адмирал Ефтимов.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

САЩ: Замразените руски активи могат да финансират Украйна

Подобни статии

Back to top button