BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Протести на фермери избухват в цяла Европа заради евтин внос от Украйна и „зелени“ регламенти на ЕС

Протестите на фермери в Европа стават все по-масови след като френските и немските фермери се присъединиха и започнаха мащабни протестни действия заради различните проблеми на сектора.

Полските фермери бяха първите, които започнаха да протестират против евтиния внос на зърно от Украйна, но оттогава протестите се разпространиха из Европейския съюз, като вече се протестира и заради свръхрегулациите на сектора, при които „зелени“ закони заплашват препитанието на земеделците.

Общата причина за протестите е финансова, като всички фермери се сблъскват с невзъможност да продължат да работят, но има разлики в причините. Например френските, белгийските и полските фермери имат най-много притеснения за „зелените“ регламенти, докато немските фермери се притесняват за сериозните загуби от намаляване на субсидиите за дизел и особено високите цени на торове и енергия.

Протести има и в Италия, където фермерите също се оплакват от евтината пшеница от Украйна и високите цени на енергия и суровини.

Според изследване на „Политико“, цените, на които фермерите продават производството си са спаднали с 10% от 2022 до 2023 година. Само Гърция и Кипър имат увеличение в цените поради търсене на зехтин. Въпреки спада на приходите, земеделците трябва да се борят с увеличаващи се цени на енергия и торове. 

Основен проблем са и европейските регламенти, които френските фермери например цитират като „неразгадаеми“ и „целящи да унищожат европейското земеделие“. Европейската стратегия „От ферма до вилица“ срещна много критики поради тежки ограничения за земеделието, свързани с климатичните цели на ЕС.

България също се изправя пред протест на земеделците, които в момента преговарят с правителството. Според проучването на Политико, цените на продуктите в България са спаднали най-много, с 30%, което е поставило сериозно напрежение върху фермерите. Те обещаха мащабни протестни действия на 6-ти февруари, ако до края на седмицата няма действия от страна на правителството по техните проблеми.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Орбан клекна – ЕС одобри 50 милиарда евро финансова помощ за Украйна

Подобни статии

Back to top button