You are currently viewing Разкриха COVID зони в десетки ДКЦ-та в страната – ето кои са те
снимка: Unsplash

Разкриха COVID зони в десетки ДКЦ-та в страната – ето кои са те

От Министерството на здравеопазването публикуваха списък на различните ДКЦ-та в страната, в които са разкрити COVID зони във връзка с четвъртата вълна на коронавируса у нас. 

 

Пълния списък можете да свалите от ТУК.

 

По-рано здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че пациенти с леки или средно тежки симптоми ще могат да се възползват от услугите на въпросните Covid зони. Кацаров обяви, че е предвидено откриването на 100 нови такива зони.

 

Пациентите в Covid зоните ще могат да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, рентгенови снимки и да им бъдат предписани лекарства, при нуджа да се лекуват у дома. Тези медикаменти за домашно лечение на пациента ще се заплащат 100% от НЗОК. Лекарствата за домашно лечение ще се изписват по общия ред – с рецепти. Задължително ще трябва да се правят изследвания по преценка на лекаря – кислородната сатурация и компютърна томография на бял дроб. Лечението ще става при джипита и специалисти.

 

За целта всеки медицински център или ДКЦ, който е разкрил Covid зона за диагностика и амбулаторно лечение на болни с Covid-19 получава безвъзмездно апаратура на стойност 50 000 лева. Това могат да бъдат подвижни рентгенови апарати тип Кугел, апарати за ехокардиография или електрокардиография, апарати за лабораторна диагностика, дефибрилатори, кислородни бутилки и др. по списък одобрен от инистерството на здравеопазването. Лечебните заведения могат да изберат от списъка тези апарати онези, които са им най-необходими. Средствата за закупуването на апаратите са от Оперативна програма „Региони в растеж“. Осигуряването им стана възможно след промяна на условията на програмата, извършено през месец юни от настоящето ръководство на МЗ.

 

Отделно от тази апаратура, всяка Covid зона получава от Министерство на здравеопазването безплатно по 30 апарата за измерване на пулс и кислородна сатурация, които може да предоставя за ползване от пациенти с Covid-19 в домашни условия за времето на провеждане на амбулаторното лечение. Мониторирането на кислородната сатурация е сред най-важните показатели за контрол на тежестта на протичането на заболяването и преценка за необходимостта от хоспитализация.

 

Междувременно днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи по-строги мерки за цялата страна. Причината – нарастващият брой нови случаи на коронавирус у нас.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК