На ФокусПоследни новиниСвят

Ротацията на правителството в Румъния се отлага

Ротационното правителство в Румъния отлага смяната на премиери поради проблеми в сферата на образованието. Сегашният премиер Николае Чука заяви, че няма да се оттегля от премиерския пост и няма да го дава все още на лидера на социалдемократическата партия Марчел Чолаку.

Той трябваше да даде своята оставка към средата на май и правителството да се смени, спрямо договорената сделка за ротация при сформиране на правителството.

Чука заяви, че няма намерение да бяга отговорност и, че е подкрепен от Чолаку да реши проблемите в образованието и здравната система преди да се смени премиерът. 

“Това е решение, което взимаме заедно. Приехме, че приоритет №1 в правителствената програма са учителите и здравната система. Заедно ще продължим, аз представлявам законодателната власт, вие представлявате изпълнителната власт, ще се опитаме да разрешим този проблем, но трябва да имаме и баланс”, заяви Чолаку.

“Убеден съм, че има нужда от предвидимост, отговорност и укрепване на доверието в обществото”, посочи Келемен Хунор, лидер на третия коалиционен партньор в правителството – Демократичния съюз на унгарците.

Премиерът Чука подчерта, че благодарение на създадената стабилна коалиция и политическа стабилност, досега Румъния е успяла да управлява енергийната криза и да се справи с последиците от войната в Украйна и с ефектите от инфлацията.
Размяната на премиерския пост беше договорена между либералите и социалдемократите през есента на 2021, когато двете партии се съгласиха да управляват заедно.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Ердоган е на път да спечели изборите в Турция след подкрепа от Синан Оган

Подобни статии

Back to top button