МненияНа ФокусПоследни новини

Шкварек: Въпросът с вредното влияние на модерния либерализъм е религиозен

Нередактиран текст от Фейсбук страницата на Кристиян Шкварек:

Защо спряхме да се състезаваме с другите континенти?
Защо трябва да се деиндустриализираме? Да се извиняваме? Да пълним Европа с хора извън нея? Да изоставаме от всички наши конкуренти?
Въпросът с вредното влияние на модерния Либерализъм, обзел нашата цивилизация, въобще не е политически. Не е и икономически.
Той е религиозен.
Постхристиянският вакуум бива запълван не е от обещаваният от „просвещенските“ атеисти рационализъм, а от връщането на езичеството. Същото елементарно, радикално, налудничаво езичество, като преди. Просто новият езически Пантеон, вместо с Юпитер, Зевс или Перун, е изпълнен с трите основни култа: към Зеленото, към Сексуалното и към Мултикултурното.
Всичко останало – цялата динамика на тези движения, си е чисто религиозна по естество. Тя примамва хората, особено младите, по същите стари методи на религиите. Тя има своите адепти, мисионери, инквизитори, своя догма, есхатология и храмове. Тъкмо затова и целите на новото езичество са все по-малко прагматични – понеже те стъпват на религиозно, а не политическо движение и основа. Когато разбереш това, цялата картинка се изяснява и започваш да гледаш на случващото се с други очи, с ново и по-точно разбиране на процесите.

Подобни статии

Back to top button