Любопитно

След вълна от съпричастност, котаракът Жорко остава в библиотеката

Жорко (Грорги, Гошко), обезпаразитен и ваксиниран котарак на средна възраст, който откри своето любимо място преди почти година точно на Гергьовден в пловдивската библиотека “Иван Вазов”. Жорко открива своето място след години самота и скитане из улиците на Пловдив. Персонала се привързва към него и го приютяват, като котето посещава ветеринар, получава собствена къщичка отвън и свободен достъп до залата и до двора и външния свят.

След вълна от недоволство от съобщението, че Жорко ще бъде изгонен последваха редица протести и подписка от жителите на Пловдив, като явно дадоха резултат след вчерашния съвет на директорите.

Кой е котаракът Георги, който живее в библиотека и защо директор иска да го  изгони

Ето какво решиха на събранието управниците на библиотека “Иван Вазов“ – Пловдив:

„Съветът формулира позиция в рамките на няколко дни след проверка на нормативно-административните основания за присъствието на приютеното от служителите животно в обществена институция като НБИВ, която е на разпореждане на Община Пловдив. Беше направено запитване и до специализираните органи като Общинско предприятие „Екоравновесие“, РЗИ Пловдив и т.н.

Решението на Дирекционния съвет е следното:

Котаракът ще продължи да бъде обгрижван в библиотеката от отговорни за това служители, за да се гарантират ветеринарномедицинският му статус и санитарните норми.

Коте в читалнята: Служители на библиотеката в Пловдив с подписка в защита  на котарака Жоро - По света и у нас - БНТ Новини

Същевременно Дирекционният съвет се чувства задължен да отбележи неспазването на етичните стандарти, допуснато в някои публични коментари по темата. Съветът призовава гражданството да се въздържа от произволни обобщения и обидни квалификации, напълно недопустими в обществения разговор. Призоваваме за спазването на добрия тон в диалога с Народната библиотека.”

Междувременно стана ясно, че посетителите на библиотеката силно са се увеличили, като хората искат да подкрепят четириногия любимец, докато четат книги.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Снимка на полярна мечка, заспала върху айсберг спечели кадър на годината

Подобни статии

Back to top button