БългарияНа Фокус

Собственикът на „Тад Груп“ се върна у нас

Собственикът на „Тад Груп“ – фирмата обвинена за кибератаката срещу НАП, се прибира в България. Очаква се утре той сам да се яви в прокуратурата, след като задочно му беше повдигнато обвинение и беше обявен за издирване, съобщи телевизия „България он еър“.

За Иван Тодоров беше издадена европейска заповед за арест и беше пуснат за търсене в шенгенското пространство, въпреки че обяви, че се намира на планиран преди седмици бизнес форум в Канада.

Тодоров беше обвинен в подбудителство към тероризъм при кибератака. Със същото обвинение се сдоби и търговският директор на „Тад Груп“ Георги Янков. Според разследващите те са склонили своя служител – Кристиян Бойков (чието първоначално обвинение само за компютърно престъпление беше променено също в тероризъм – б.р.), да удари базата на НАП, от която изтекоха личните данни на милиони българи.

Целта на бизнесмените била рекет и изнудване, заявиха от прокуратурата. Ако вината им се докаже в съда, те могат да получат наказания от 5 до 15 години затвор

В момента Янков е на свобода срещу парична гаранция от 20 хиляди лева, а 20-годишният компютърен специалист беше пуснат срещу най-леката мярка за неотлонение – подписка.

Иван Тодоров е собственик на десетки фирми, основно за управление на хотели и ресторанти из цялата страна. Също така Тодоров притежава бизнес и с недвижими имоти, а от 2016 година се занимава и с киберсигурност. Именно преди 3 години, Тодоров регистрира фирмата „Тад груп“ с начален капитал от над 190 000 лева. Така бизнесменът основавав САЩ българската компания, които има клонове и в още няколко европейски държави.

Отказват да умъртвят прасетата в Русенско

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button