На ФокусПоследни новиниСвят

Стево Пендаровски: Антибългарската риторика на ВМРО-ДПМНЕ нанесе непоправими щети на РСМ

Според президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски, опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ е нанесла непоправими щети на държавата със своята антибългарска и антиевропейска риторика.

„Не ги интересува фактът, че нанесоха непоправими щети на реалното мнение на гражданите за Европа и за междуетническите отношения. По някаква тяхна логика ще го оправят като дойдат на власт“, допълни Пендаровски.

Президентът на РСМ смята, че дори когато си в опозиция, трябва да носиш политическа отговорност. Според него много трудно ще се подобри имиджът на Европа в Северна Македония заради антиевропейската риторика на ВМРО-ДПМНЕ, които, по думите му, са основната причина одобрението на ЕС да спадне до безпрецедентно ниско ниво.

„Трудно е нещата да се върнат назад“, смята той.

„Когато говорят, че Европа не ни обича или ключовата теза на опозицията, че Европа ни обича само като българи, е политическа глупост от най-висок клас“, заяви Стево Пендаровски.

„Но това беше изразено от висшите представители на тази опозиционна партия. Да убедиш 26 държави и България да предоговорят преговорната рамка е сизифова задача. Пожелавам им много успех, ако са в състояние да подобрят рамката за преговори. Но висшите европейски служители казват, че такова нещо е невъзможно“, подчерта държавният глава на РСМ.

Той не спести и критики срещу България, твърдейки, че със сигурност преговорната рамка е можела да бъде по-добра, ако „България не беше тръгнала с радикална националистическа реторика срещу нас“, резюмират интервюто от БГНЕС.

Според Пендаровски в България нямало европейски политици, които да покажат европейско поведение – „да подадат ръка, вместо да затягат конфронтацията“, пропускайки да спомене дългогодишната и последователна подкрепа, която е оказвала България за евроинтеграцията на югозападната ни съседка.

„За съжаление някои от тогавашните политици говореха санстефански език“, заключва Пендаровски, без да конкретизира какво точно има предвид и дали това означава, че обвинява България в териториални претенции спрямо РСМ.

Според президента на РСМ „българските претенции са били вкарани в разумни граници“.

„Успяхме да го направим с помощта на Европа, защото там малко хора разбират тези радикални националистически български елементи. И накрая стигнахме само до това да вкараме българите в Конституцията“, посочи Пендаровски.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Тренд: ГЕРБ – 24.8%, ППДБ -17.8%, Възраждане – 14.6%

Подобни статии

Back to top button