BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Столтенберг призова да се разреши на Украйна да бие по руската територия със западните оръжия

Страните партньори на Украйна трябва да премахнат забраната за използване на оръжия за поразяване на цели на руска територия, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за The Economist.

Както отбелязва изданието, генералните секретари на НАТО обикновено не критикуват политиката на най-голямата и важна страна членка на Алианса – Америка. Но Столтенберг направи точно това: без да назовава директно САЩ, той ясно показа за кого говори. „Време е съюзниците да помислят дали трябва да премахнат някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжия, които са дарили на Украйна.

Особено сега, когато се водят много боеве в района на Харков, близо до границата, забраната на Украйна да използва тези оръжия срещу законни военни цели на руска територия прави много трудно за тях да се защитят“, каза генералният секретар.

Столтенберг подчерта, че руснаците ще продължат да атакуват и ще получат определени териториални придобивки в граничната зона, независимо от загубите. „Трябва да помним какво е това. Това е агресивна война на Русия срещу Украйна. Украйна има право да се защитава. И това включва нанасяне на удари по цели на руска територия“, настоява Столтенберг.

В същото време генералният секретар разкритикува неспособността на европейските страни да изпълнят вече поетите задължения за доставки на оръжие. „Европейските съюзници обещаха милион артилерийски снаряда. Не сме виждали нищо близко“, каза той. Столтенберг призна, че НАТО трябва да избягва пряка конфронтация с Руската федерация.

В същото време той вижда разлика между доставките на оръжия и прякото участие във военните действия. „Ние провеждаме учения, доставяме оръжие, боеприпаси за Украйна, но няма да участваме пряко във военни операции над или в Украйна от територията на НАТО, това е друг въпрос“, подчерта той и добави, че НАТО не планира изпрати войски в Украйна, въпреки публичните изявления на френския президент.

От момента на първите американски доставки на оръжия в Украйна, Белият дом забрани използването им за атаки на руска територия, припомня украинската агенция УНИАН. Но според New York Times консенсусът около тази политиката се разпада. Сега активните дебати за облекчаване на забраната продължават в президентската администрация.

Показателно е, че тази забрана беше разкритикувана дори от председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, който блокира нова програма за военна помощ на Украйна в продължение на шест месеца. Според него опитът да се контролират усилията на Украйна „на микрониво“ е „не много добра политика“ за САЩ.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Нападателят на Фицо призна, че го е нападнал заради отказът да предостави военна помощ за Украйна

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button