Любопитно

Сусуму Ишии  – от обикновен военен до най-големият гангстер в Япония

Сусуму Ишии е роден през 1924 г. в град Йокосука – Япония. Чрез нестандартни методи той успява да стане кръстник на бандата Инагава кай, която е смятана за една от най-мощните групировки на Якудза. 

Якудза не е просто организация, Якудза е семейство.
Властта на по висшестоящите е безспорна, а членовете се третират като братя. Най-високо в йерархията седи „шефът“ – оябун, а неговата дясна ръка е старшият съветник сайко комон. Тази постройка на властта важи за всички кланове на Якудза, дори за най-големите – Ямягучи гуми, Сумиеси и Инагава кай.

Якудза

Пътят към властта
През втората световна война Сусуму Ишии  е бил назначен в каитен, като пилот камикадзе от японския флот, но никога не е имал възможност да умре при самоубийствен атентат. Напомняме, че против масовото разбиране да си пилот камикадзе е голяма чест и тя се е отдавала само на японци.
След войната той става Якудза и се присъединява към Инагава кай и бързо се издига до ранка на сайко комон.
По онова време Якудза са трупали пари с насилие.  Обаче начинът, по който Ишии решавал проблемите бил различен.
Ишии никога не е използвал насилието. Смята се, че той е променил духа на японската мафия.
Прогресът бързо секва, когато Ишии е арестуван и хвърлен в затвора за хазартни измами, там прекарва 6 години в размисли.

Важното е да бъдеш реалист.

Още с излизането си Сусуму Ишии бива изправен пред десетки микрофони и камери, тогава той казва:

„Ние не можем да успеем в света на Якудза, освен ако не сме активни и агресивни до началото на четиридесетте години. След това трябва да адаптираме живота си към обикновеното общество. Не винаги можем да бъдем толкова силни“.

Важно е да отбележим, че Якудза не се крият. Те са изключително „прозрачни“ и известни за японското общество. Ишии например е бил известен като „най-богатия гангстер в света“ или „гангстерът със златното докосване“. Всичко, което той докосва, се е променило в милиони долари.

Сусуму Ишии 

Икономическата криза

Той бе освободен от затвора в началото на японската икономика на балоните. Чрез различни заеми, банкови сделки и измами с недвижими имоти той натрупа активи над 4 милиарда долара, които инвестира в проекти по целия свят, включително в Корея и Съединените щати.

Вестник „Йомиури“ в Япония заявява:


„Почти всяка парична сделка е свързана със Susumu Ishii през 80-те и 90-те години“. Парите на Ишии отидоха и в чужбина. Кръстникът инвестира парите си в хотели в Монако, Хонг Конг и Америка. Като цяло инвестира 700 милиона долара по целия свят. По време на различни инвестиции Ишии е имал успешни международни отношения и успя да увеличи парите си.

Сусуму Ишии 

През 1990 година, когато икономическата криза върлува с пълна сила, Сусуму се оттегля от ключовата позиция в организацията, неговите активи рязко намаляват, а здравословното му състояние се влошава бързо. 
Сусуму Ишии умира на 3 септември 1991 г. и над 6 000 души, от които по-голямата част високопоставени и известни, присъстват на погребението му в храма Икегами Хонмоджи в Токио.
Сусуму Ишии 

Къщата му в град Йокосука има статут почти на културно наследство от него. Тя е 3 етажна, тухлена къща, проектирана и построена от френски, гръцки и италиански архитекти.

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button