BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Тръмп спечели първичните избори в Айова с огромна преднина

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори в Айова, които се провеждат за да се реши номинацията за президент на републиканскиата партия. Изборите в Айова са първите и като такива представляват най-значимите за бъдещата номинация. 

Според системата на САЩ, двете най-големи партии, Републиканската и Демократичната първо правят избори щат по щат, при които се гласува коя да е номинацията и впоследствие изборът на партиите се явява на реалните президентски избори. 

Тръмп спечели с над 50% от вота, въпреки, че се явява срещу редица други кандидати. Втори е губернаторът на Флорида Рон Десантис, с около 21,5%, значително под резултата на бившия президент. Трети остава бившият постоянне представител на САЩ в ООН Ники Хейли с резултат от 19,4%. 

„Време е нашата страна да се обедини. Независимо дали става въпрос за републиканци или демократи, либерали или консерватори“, каза Тръмп по случай победата си.

Президентът Джо Байдън, който го победи по време на изборите през 2020 година, веднага заяви, че е очаквал това да е избор между него и Тръмп. Според него, изборът е между Байдън или „екстремистите МАГА републиканци“. Той призова да се дари за неговата кампания, за да се пребори с Тръмп на президентските избори и през 2024 година.

Тръмп все още има четири обвинения за престъпление, което се разглеждат в съда. Според него това е преследване от съдии, платени от Сорос, като той счита, че не му пречи да се яви на изборите. Президентът може да се помилва сам, когато поеме президентството, но определени престъпления не позволяват това помилване. Все още не е ясно и дали Тръмп ще се яви на изборите във всички щати, след като някои щати решиха да го премахнат от бюлетината, заради предполагаемото му участие в бунтовете на 6-и януари – въпреки, че съдът все още не е отсъдил той да е имал участие.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

САЩ: Замразените руски активи могат да финансират Украйна

Подобни статии

Back to top button