BulletinНа ФокусСвят

САЩ: Замразените руски активи могат да финансират Украйна

Специалният пратеник на САЩ за икономическото възстановяване на Украйна заяви, че използването на замразените руски активи би било „лесен“ източник на средства за Киев, но Г-7 първо трябва да се споразумее за това, предаде АФП.

Пени Прицкер говори в рамките на първия ден от годишната среща на световния елит в Давос, Швейцария, където войната в Украйна заема важно място в дневния ред.

Украйна настоява Западът да конфискува замразени руски активи на стойност 300 млрд. долара, за да плати за възстановяването си.

Украинският президент Володимир Зеленски, който ще говори пред Световния икономически форум, заяви след разговори с швейцарския президент Виола Амхерд в Берн, че съдбата на руските активи е „спешен въпрос“.

Страните от Г-7 обаче заявиха, че всяка конфискация е изпълнена с правни проблеми.

Дипломатите твърдят, че Съединените щати подкрепят подобна стъпка, но срещат съпротивата на европейците, които се опасяват, че Русия и други играчи ще престанат да се доверяват на Запада като сигурно място за техните пари.

„Мисля, че има огромна надежда, че руските държавни активи могат да се превърнат в лесен източник на финансиране“, каза Прицкер в Дома на Украйна, сред чиито организатори са фондацията на украинския бизнесмен Виктор Пинчук и мениджърът на активи Horizon Capital.

Тя заяви, че Групата на седемте богати държави е поискала от министрите да проучат дали руските активи могат да бъдат използвани за Украйна.

„Цялата работа е много сложна. Първото нещо е, че трябва да се включат много юристи“, каза Прицкер.

Необходима е „правна теория“, законодателство и решение за това кой ще контролира процеса.

Тя заяви, че Съединените щати няма да се справят сами и че трябва да се вземе „колективно решение“.

„Има реална работа, реални усилия и реални намерения, но сме далеч от заключението“, каза тя.

На същия разговор пратеникът на френския президент Еманюел Макрон за възстановяването на Украйна Пиер Хайлброн отбеляза, че две трети от руските активи, оценявани на 300 млрд. долара, са съсредоточени в Европа.

„Всъщност сме много ясни по отношение на факта, че трябва да има повече или по-малко обща позиция на Г-7 по този въпрос“, каза Хайлброн.

Прицкер също така се опита да успокои украинците, които се притесняват от умората от войната сред съюзниците, че Вашингтон ще продължи да предоставя помощ на Украйна въпреки „несигурността“ по отношение на американската и европейската помощ.

„Лесно е да се раздробяваме и трябва да внимаваме, защото точно това би искал да направи (руският президент Владимир) Путин – да започнем да се караме помежду си“, каза тя.

„Искам да дам увереност на украинския народ, че американският народ и Америка са до вас, въпреки че нашата политика и демокрации могат да бъдат много сложни“, каза тя.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

АФД отново расте в Германия, вече е на второ място и другите партии искат да я забранят

Подобни статии

Back to top button